Бени Ганц, Бенямин Нетаняху
На снимката: Бени Ганц и Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство на президента Реувен Ривлин в понеделник вечер. Президентът Ривлин получи съобщението от Нетаняху. Той ще проведе консултации с представители на фракцията и по закон има три дни, за да даде мандата на друг кандидат.

Когато Ривлин даде мандат на лидера на „Синьо и бяло“ Бени Ганц, той ще бъде първият кандидат, различен от Нетаняху, за съставяне на правителство от 2008 г., когато Ципи Ливни не успя да изгради коалиция.

Нетаняху пусна видео, в което се оплаква, че Ганц отказва да преговаря с него. Във видеото Нетаняху разкри, че в допълнение към това, което е известно на обществеността, той е инициирал тайни стъпки за изграждане на коалиция.

№2 сред лидерите на синьо-белите Яир Лапид нарече Нетаняху „сериен провал“, защото той вече не успя да състави правителство след изборите през април.

Нетаняху заяви, че е положил „всички възможни усилия“ да доведе Ганц на масата за преговори, но бил посрещнат с постоянен отказ. Всички те „просто говорят за единство“, предупреди той израелската общественост във видеото си, „но правят точно противоположното.“

Нетаняху каза, че Лапид и Ганц искат да създадат правителство на малцинството на левицата. Повтаряйки своето послание от предишно видео, той заяви, че такова правителство няма да може да се изправи срещу заплахите, които Израел трябва да победи.

Нетаняху призова Ганц да се „освободи от хватката на Лапид и /лидера на „Израел Бетейну“/ Авигдор Либерман“ и да състави правителство на единството.

Синьо-белите отговориха, че „времето за извъртане е приключило, сега е време за действия. Синьо-белите са решени да създадат либерално правителство на единството, водено от Бени Ганц, когото хората избраха преди месец.“

Синьо-белите спечелиха две места повече от „Ликуд“ на последните избори. Сега Ганц има 28 дена за формиране на коалиция, която да управлява Израел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!