Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин.

Руският президент Владимир Путин отстрани няколко опозиционни фигури от своя Съвет по правата на човека, показа указ, публикуван в понеделник. 50-членният орган, който се изказа срещу злоупотреби, постепенно губи влияние и много уважавани членове на общността на правата на човека вече се отказаха в знак на протест срещу различни акции в Кремъл.

Петима души ще бъдат отстранени от съвета, включително неговият ръководител-ветеранът Михаил Федотов, става ясно от указа на президента, качен на правителствения уебсайт.

Останалите четирима включват изявения политически анализатор Екатерина Шулман, която открито подкрепя лидера на опозицията Алексей Навални, и адвоката Павел Чиков, чиято организация предоставя правна подкрепа на задържани политически протестиращи.

Те ще бъдат заменени от настоящи и бивши служители на държавните медии, сред които Кирил Вишински, журналист на държавната информационна агенция РИА „Новости“, който бе хвърлен в затвора в Украйна и миналия месец отлетя в Русия при размяна на затворници.

Новият лидер на съвета Валери Фадеев е висш член на управляващата партия „Единна Русия“ и работи като водещ на новините в прокремълския Първи канал.

Руските правозащитници заявиха, че решението на практика означава края на Съвета като легитимен консултативен орган по правата на човека.

„Съветът е мъртъв. Нека почива в мир“, написа във „Фейсбук“ Григорий Мелконянц, борец за избирателни права.

Той предположи, че е много по-вероятно новите членове да се споразумеят с властите.

Тези, които бяха извадени от Съвета, „винаги са се застъпвали за закона и справедливостта, а Путин не иска да задържи такива съветници, написа в „Туитър“ Любов Собол, опозиционен политик и съюзник на Навални.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук