Ако сте гледали филма „Хвани ме ако можеш”, значи знаете чий прототип е героят на Леонардо Ди Каприо, който всъщност е базиран на истински истории. Във филма холивудският актьор е адвокат и лекар без да има диплома за нито едно от двете.

В крайна сметка животът е най-добрият писател на сценарии. Предлагаме ви да се запознаете с истинския Франк от филма. Името му в реалния живот е Ищтван Боса и е от Унгария. Той изживял наистина филма „Хвани ме ако можеш” и бил хванат…няколко пъти. А в родната си страна е известен като един от най-големите измамници.

Той нямал никаква диплома, дори не си направил труда да си купи висше образование. Въпреки това не се спрял пред нищо за да получи високоплатени и много отговорни професии. Освен това подписал стотици сделки, разботил като психиатър, мениджър продажби, лекар и адвокат.

В началото той искал да стане свещеник

Ищван Боса бил привлечен към проfесията, затова бързо се сдобил със сертификат за завършена теология. Работил две години като свещеник едновременно в две села. Набожната му кариера приключила, когато няколко жители го разпознали и сигнализирали на местната полиция.

Опитал късмета си и като лекар

В близката болница си търсели невролог. Затова Ищван решил да кандидатства. На следващия ден отишъл на интервю и веднага бил одобрен за работата. Той нямал висше медицинско образование, но не бил напълно „бос” в сферата, защото учил няколко години в медицинско училище.

Боса излекувал 47 души, но и кариерата му в медицината приключила, когато един от  пациентите му умрял. Парадоксалното е, че той дори не бил виновен за това. Медицинската сестра, която му асистирала дала грешно лекарство на пациента. По-късно това било доказано от разследващите, но все пак Ищван Боса и медицинската сестра се оказали в затвора.

Сключил най-абсурдните сделки на света

През 90-те Ищван Боса станал началник на поддръжката на влакове в на унгарска гара. Докато бил на тази длъжност той успял да продаде малка гара заедно с машините на нея и релсите. Това обаче отново го върнало в затвора за 20 месеца.

Интересното е, че след като излязъл от затвора, кандидатствал за същата позиция със собственото си име и това довело до нова сделка в негова полза.

По-късно обаче шефът на гарата го уволнил, защото разбрал, че има криминално минало. Ищван обаче подал оплакване в съда и…спечелил!

Боса продал цяла влакова конструкция за 15 хил. марки.

Германски туристи, преминаващи през Унгария много харесали конструкцията, затова той предложил да им я продаде. Отишъл в гарата и облякъл униформата си. Когато се върнал, шефът на гарата не бил в офиса си, той завел туристите и подписали договора

Най-голямата му сделка е покрив на гара

Ищван видял обява в местния вестник, че компания търси да закупи голямо количество стомана. Отговорил и извикал представител на фирмата да огледа покрива на гарата в Nyugati Pályaudvar. През това време Боса се обадил по вътрешния телефон наначалника на гарата и го примамил отвън. Вмъкнал се вътре с клиентите и подписал договора.

Цялата сума била преведена по сметката му, представители на новия собственик на покрива на гарата пристигнали и започнали работа, но някой извикал полицията. Арестували купувачите, а Ищван прочел за случката във вестника докато пътувал във влака за Шегед.

Адвокатската му кариера

Ищван работил и като адвокат. По време на кариерата си като юрист той успял да увеличи наказанието за убиване на деца от затвор от 2 до 8 години на доживотен затвор. Този закон все още важи в Унгария.

Въпреки множеството му престъпления, всичките му последователи в църквата, пациенти и колеги говорили з него с най-голямо уважение. Казвали, че е бил винаги мил, добре подготвен и добър професионалист.

В края на краищата той прекарал 17 години в затвора по обвинение в 173 измами.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук