Петро Порошенко
На снимката: Украинският президент Петро Проошенко

След Полша и Украйна призова Берлин да се откаже от изгреждането на втори газопровод от Русия. Според украинския държавен глава Петро Порошенко „Северен поток-2“ би улеснил „блокадата“ срещу страната му.

Проектът „Северен поток-2“ е „политически подкуп за лоялност към Русия – каза Порошенко пред германския бизнес вестник „Ханделсблат“ – …изграждането му би означавало налагане на икономическа и енергийна блокада върху Украйна“.

Германският канцлер Ангела Меркел нарече „Северен поток-2“ чисто „икономически проект“ без необходимост от политическа намеса, но намерението за реализирането му се превърна в открита рана в отношенията с източните съседи и Европейската комисия. Тръбопроводът ще удвои количеството на руски газ, пристигащ в най-мощната икономика на Европейския съюз през Балтийско море до края на 2019 г, без да преминава през Украйна. Миналия месец властите в Германия издадоха окончателните разрешителни, необходими за изграждането на „Северен поток-2“ на нейна територия и в нейните води, но все още е необходима зелена светлина да дадат и други държави.

Според Порошенко обаче „транзитното трасе през Украйна е много по-евтино и може да бъде модернизирано лесно и евтино“. Той обвини Русия, че е „изключително ненадежден партньор“ в доставките на енергия, посочвайки, че държавната компания „Газпром“ отказва да плати на Украйна милиарди евро, след като прекрати подаването на газ в средата на зимата. „Газпром“ осигурява около 1/3 от доставките на газ за Европа.

През последните години все по-малко и по-малко синьо гориво минава през Украйна, която е част от конфликта на Москва с нейния бивш сателит, който беше сполетян от анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Това доведе до европейски санкции срещу Москва.

Според редица германски политици от най-различни партии „Северен поток-2“ ще раздели политически ЕС и ще постави под въпрос солидароността с Полша,  балтийските страни, Словакия и Украйна, но също така Швеция и Дания.

През февруари на съвместна пресконференция Ангела Меркел влезе в сблъсък с полския премиер тадеуш Моравечки. Той предупреди, че на един-единствен производител на газ – „Газпром“ – не бива „да се разрешава да има монопол и сила да налага своите цени на Европейския съюз“.

Украйна също така призовава към санкции срещу бившия германски канцлер Герхард Шрьодер за неговата твърда подкрепа за руското правителство и работата му в борда на руския държавен гигант „Роснефт“, за която получава годишна заплата от 500 000 долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!