Въпреки клишето, че дамите са по-суетният пол, малка историческа справка показва, че и мъжете винаги са отделяли много време от ежедневието си, за да се грижат за външния си вид. Само за изминалия век се вижда, че модата се мени – от строга елегантност до секси небрежност, която винаги е привличала женските погледи. Разбира се през годините може да се видят много модни гафове и при мъжете. Предлагаме да видите как са се обличали нашите бащи и дядовци на младини.

1900 – Времето на борците и мачовците

Изпълненията на Юджийн Сандоу в началото на XX век били толкова популярни, колкото концертите на Бийтълс през 60-те. Самият Арнолд Шварценегер имал няколко негови статуетки.

Да не забравяме и българската звезда Дан Колов, който от над 1500 срещи на тепиха има само три загуби.

1910 – Чиста елегантност

Невероятно е как само за 10 години коренно се променя мъжкият стил. Причина за това е Първата Световна война, която носи модата на класическите смокинги и извитите черни мустачки.

1920 – Пригладена коса и замечтан поглед

През 20-те години всички си загубили ума по нямото кино и неговата звезда Рудолф Валентино. Почти всеки мъж с пригладена коса, разделена на път в средата, моментално се превръщал в магнит за дамите.

1930 – Атлетичност и секси мустаци

Светът започва все повече и повече да копира звездите. Представата за мъжка красота включвала атлетично тяло с добра стойка, широки рамене, тесни бедра и силни мускули. Мустачките на известния Кларк Гейбъл се превръщат в модна сензация.

1940 – военна мъжественост

Мъжете от времето на Втората световна война били груби, мъжествени, в униформи и гладко избръснати, както изисквали военните времена.

1950 – Елвис Пресли и „лошите момчета“

Ерата на рокендрола е белязана от неповторимия стил на Елвис Пресли, по когото фенките губят ума си. За да получат малко от женското внимание, всички господа започнали да копират външния му вид – завитият перчем, белият костюм и блестящият поглед.

50-те години са раздвоени между елегантното и бунтарското. След излизането на филма на Марлон Брандо „Дивият“, стила му започнали да копират много млади мъже с мотоциклети и кожени якета, които наричали себе си „лоши момчета“.

1960 – Чувствен поглед и показна сексуалност

60-те донасят на жените вечния секссимвол – Ален Делон. Атлетичен, млад, мургав и с момечешки черти, той пленява жените с нежния си поглед и проницателните сини очи. Жалко за мъжете, които не са притежавали природните му дадености…е, поне е повлиял на стила им.

Нека не забравяме и сексуалната революция, която носи нова мода за мъжете – те са белязани от хипитата и рока. Джим Морисън, фронтменът от The Doors, се превърнал в обект на възхищение за всички жени – заради уникалната му харизма и дълбоките текстове. Само един поглед към него и момичетата изпадали в екстаз, а момчетата били готови да вършат луди неща.

1970 – Ерата на мускулите

Докато хипитата завладявали света и мъжете ставали неразличими от жените, Арнолд Шварценегер станал 7 пъти Мистър Олимпия. Дамите полудели по външния му вид; джентълмените ревнували и започнали здраво да тренират.

1980 – Атлетична красота

Макар и някои да мислят, че многото мускули никога няма да излязат от мода, през 80-те мъжете се смятали за красиви в малко по-естествен вид, по възможност и със секси загар. Тогавашната мода е вдъхновена най-силно от сериала „Спасители на плажа”.

1990 – Гръндж вълната

90-те години са епохата на гръндж рока, който поставя началото на ново поколение, което не се интересува много от външния си вид. Просто погледнете Кърт Кобейн, звездата от Nirvana! Но безгрижният му външен вид не му пречи да бъде наистина красив и да подлудява милиони фенки по света.

2000 – Метросексуалност

Стигаме до епохата на метросескуалните мъже. Футболната звезда Дейвид Бекъм се превръща в идол и олицетворение на мъжката красота. Той притежава всички качества на алфа мъжкаря – секси тяло, професионална подстрижка, скъпи дрехи и поддържан външен вид.

2010 – Модата на хипстърите

Движението на хипстърите завладя света изведнъж. Непринуден външен вид, брада, ретро дрехи, слаба или атлетична фигура, очила, татуировки – ето ви перфектния мъж. Особено ако се казва Раян Гослинг.

Днес  – Лъмбърджак

Дълга брада, вързана отзад коса, мрачен поглед и атлетичност е формулата да сте идол на жените в нашето десетилетие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!