Още една година, за пореден път невиждан досега брой убийства в съвременната история на Мексико, докато страната се бори да постави под контрол нарастващото насилие, констатира Си Би Ес.

Картели и други престъпни групировки, които владеят големи части от територията на страната, са обвинявани за голяма част от случващото се, тъй като воюват помежду си и преследват местното население на места, където държавата, особено местната власт, е слаба или дори действа като съучастник а бандите.

Ето поглед към престъпния подземен свят на Мексико днес:

Играчите

В последната си Национална оценка на заплахата от наркотици, публикувана в началото на тази година, Американската администрация за борба с наркотрафика (DEA) изброява шест мексикански престъпни организации като играещи значителна ролбя в трафика към Съединените щати: Синалоа, Ново поколение Халиско, Белтран-Лейва, Хуарес, Картела от Залива и Лос Зетас. Но според експерти повечето от картелите са се разпокъсали на конкуриращи се фракции през последните години, а днес само Синалоа и Халиско отговарят на традиционната концепция на сплотени организации с голямо влияние. Има и други по-малки, по-местни групировки.

Синалоа, дълго ръководен от прословутия наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, който излежава доживотна присъда в затвор в Колорадо, е базиран в едноименния щат на тихоокеанския бряг, но има присъствие в голяма част от страната, понякога чрез съюзници местни марионетки. Синалоа преживя очевиден спор за власт след екстрадирането на Гусман, завършил със залавянето на Дамасо Лопес през 2017 г. и отстъплението на на сина му. Днес се смята, че съдружникът на Гусман Исмаел „Ел Майо“ Самбада и синовете на Гусман, известни като „лос Чапитос“ или „малките Чапос“, командват наркокартела.

Халиско, базиран в Гуадалахара, е най-бързо развиващият се картел в Мексико, агресивно експанзионистичен и не се въздържа от нагли, брутални тактики като клането на 13 октомври 2019 г. на полицаи в Мичоакан или масовото изхвърляне през август на 19 тела.

Лидерът на Картела Халиско ново поколение (КХНП) Немесио Осегера Сервантес, с прякор „Ел Менчо“, е един от най-издирваните хора както от Мексико, така и от САЩ – Вашингтон предложи награда от 10 милиона долара за залавянето му. DEA твърди, че Халиско действа в поне 24 от 32-те щата на Мексико.

Конфликтите

В много щати има войни за територии, често между местни групи или съпернически фракции на някогашни съюзници или дори марионетки на големите картели. Стремежът на Халиско да се разшири и да включи по-малки групи от цялата страна се разглежда като движеща сила на голяма част от конфликта.

Според експерти Халиско се бори срещу Синалоа на места от Тихуана, срещу Сан Диего; до Закатекас, в централно Мексико и до Куинтана Роо, дом на Канкун и други популярни карибски курорти. Той се бори с Концерна от Залива и Лос Зетас във Веракрус, по протежение на Мексиканския залив. И в щати като Гереро и Мичоакан, срещу местни групи като Лос Виаграс. Мичоакан стана свидетел на примери на най-шокиращо насилие досега през 2020 г., като клането в началото на февруари срещу девет души, включително четири момчета.

Синалоа също е в конфликт с останките и марионетките на Хуарес в граничната зона на северните щати Чихуахуа и Сонора; именно тук три жени и шест деца от американско-мексиканската мормонска общност бяха нападнати и застреляни през ноември по селски планински път. За Синалоа се казва също, че подкрепя някои местни групи в техните битки срещу Халиско.

Лос Зетас и Картела от Залива спорят за контрола над източната част на границата на Мексико с Тексас, включително и крайбрежния щат на залива Тамаулипас, ключов контрабанден коридор. Скот Стюарт, вицепрезидент и анализатор по сигурността на глобалната разузнавателна компания Statfor, заяви, че Халиско също действа там, включително в Рейноса, срещу МакАлън, Тексас. Той нарече конфликта в Рейноса „свободен за участие на който поиска“ с малка вероятност скоро да се появи една фигура, която да контролира „площада“.

Мексико, картел

Наркотиците

От DEA казват, че мексиканските картели продължават да „изнасят значителни количества хероин, кокаин, метамфетамини, марихуана и фентанил“ на американските пазари.

Според февруарски доклад на Stratfor синтетиката като метаамфетамини и фентанил предлага най-големи маржове на печалба. Изглежда, че производството надхвърля търсенето в САЩ, а картелите започнаха да транспортират синтетика на нови пазари в места като Австралия, Нова Зеландия и Европа.„

Прекурсорите често се внасят от Китай.

Stratfor също отбеляза увеличение през 2019 г. в производството на концентрирано масло от канабис. Често контрабандиран в бидони, по-компактен и по-лесен е за пренасяне през границата от огромните бали марихуана и може да се използва за приготвяне на годни за консумация и други продукти.

Повечето трансгранични контрабанди на наркотици се случват през пристанища с прекарване в частни превозни средства или смесени със законни товари на камиони с ремаркета, твърдят от DEA. Картелите, предимно Синалоа, използват подземни тунели до Калифорния и Аризона. Те също използват товарни влакове, пътнически автобуси, лодки и лица, пренасящи товари в раници. От DEA казват, че картелите използват леки самолети за „бомбардиране” с наркопратки, най-вече от марихуана. Понастоящем използването на дронове е ограничено до малки товари, въпреки че това може да се промени, „ако тяхната товароподемност се увеличи“.

Други интереси

Картелите и бандите не се занимават само с контрабанда на наркотици и да воюват помежду си.

По-скоро те са се разпрострели в редица незаконни дейности като изнудване на бизнеса – Coca-Cola Femsa беше принудена да затвори завод за бутилиране в Гереро през 2018 г., а миналата година автокъща на Ford в Гуанахуато затвори след разстрел.

Престъпните групи също са замесени в отвличания, контрабанда на хора и кражби на товари и горива. Правителството на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор е определило приоритет за борба с кражбите на гориво и казва, че има драстично намаляване на инцидентите, но това се случва придружено от нежелани странични ефекти – в Гуанахуато бандата Санта Роса премина от кражба на гориво към изнудване.

Забележително изключение според консултанта по сигурността Самюел Гонсалес, който преди това оглавяваше вече несъществуващото Специално звено за организирана престъпност на Мексиканската прокуратура, е картелът Синалоа, за който той каза, че основно се придържа към традиционния бизнес по транспортиране на наркотици:

„Те не поискаха да се забъркват в други области. “

Справяне с бандите?

Лопес Обрадор подкрепя това, което нарича „прегръдки, а не куршуми“, като подчертава справянето с основните социални причини за престъпността като бедност, неравенство и безработица. Това е най-малкото риторично отклонение от двамата му непосредствени предшественици, последният от които стартира военизирана офанзива срещу картелите в Мексико през 2006 г.

ляв
на снимката: Новият президент на Мексико Андреас Лопес Обрадор

Лопес е преструктурирал силите за сигурност в нова Национална гвардия, като десетки хиляди бойци са привлечени предимно от полицията и въоръжените сили. Но веднага след разполагането им миналата година много гвардейци бяха пренасочени към прилагане контрол на имиграцията след натиск от Вашингтон.

През октомври миналата година беше извършена операция в Кулиакан, люлката на картела Синалоа, която приклещи един от синовете на „Ел Чапо“. След като артилеристите с оръжия с голям калибър парализираха града със сражения, блокади и изгорени превозни средства, властите наредиха оттегляне и синът беше пуснат на свобода, за да се предотврати по-нататъшна загуба на живот. Това решение предизвика въпроси дали федералното правителство има реалистична стратегия за постигане на сигурност.

Лопес Обрадор, който е на поста от декември 2018 г., казва, че ще отнеме време неговият холистичен подход да даде плодове. Той също така каза, че престъпленията на белите якички, като корупцията, са нанесли повече щети от картелите.

И насилието, и корупцията са проблеми, които предхождат управлението му.

Откакто президентът Фелипе Калдерон през 2006 г. започна военизирана офанзива срещу картелите, процентно убийствата паочти се утроиха. Мексико регистрира 35 568 убийства през 2019 г., най-много след като през 90-те години на миналия век започнаха да се водят статистики за сравняване, въпреки че темпът на нарастване е 2,7% – значително надолу последните години.

Мексико широко се нуждае върховенството на закона – над 90% от всички престъпления остават безнаказани – и в много области липсва действителен регионален контрол, било от правителството, или от силна банда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!