Бойко Борисов

Във втория ден на 50-то Народно събрание депутатите успяха да изберат председател. Най-много гласове събра кандидатурата на ГЕРБ-СДС – Рая Назарян, която беше подкрепена с гласовете на ДПС и ИТН.

Преди и след гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов традиционно избра микрофоните на репортерите, вместо парламентарната трибуна, за да отправи посланията си.

Преди избора на Назарян той беше категоричен, че страната отива на нови предсрочни избори. За това обаче трябва да се извърви конституционния път – да бъде избран председател на парламента и да бъдат съставени парламентарните групи, така че да може да се завърти парламентарната рулетка при президента за връчване на мандат.

Борисов няколко пъти акцентира, че държи подкрепата от Назарян да дойде от ПП-ДБ, а самите ИТН до този момент заявяваха, че няма да оказват каквато и да било подкрепа с аргумента, че политолози, социолози и „шарлатани“ ги прикрепвали към една група с ГЕРБ и ДПС.

С гласовете на ИТН парламентът избра Рая Назарян за председател на парламента

За да докажат обратното, те предпочитали да не подкрепят правителство, както и председател на парламента.

В крайна сметка от ИТН дадоха гласовете си, а това доведе до благодарности.

От това гласуване единственият извод, който може да се направи, е да благодарим на Слави Трифонов и на „Има такъв народ“, заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов след избора на Рая Назарян за председател на Народното събрание.

Тайно се надявах този жест да направят „Продължаваме промяната – Демократична България“, каза Борисов.

Борисов каза, че благодари „на тази партия, която пое пасива, и виждате – всички гласувания после минават с 230-240 гласа“.

Според него това е зелена светлина за връщане в конституционните процедури за мандатите.

В отговор на въпрос Борисов посочи, че ГЕРБ-СДС ще се концентрира върху първия мандат, защото той е единственият възможен.

Имаме преговорен екип и смисъл по политики, които да говорим, коментира още лидерът на ГЕРБ. Според него от ИТН са поели целия пасив и всички са се упражнили върху тях, само защото са отстояли възможността да се тръгне по процедурите.

Попитан дали би им върнал жеста и би им дал подкрепа, Борисов каза, че не би върнал на никого никакъв жест, защото такъв не е поискан.

„Имаме първи мандат, който избирателите, с над 11% разлика, искат от ГЕРБ. Жестът го очаквах от ПП-ДБ, заяви Бойко Борисов.

Преди гласуването на кандидатурата на Назарян, Борисов заяви, че категорично се отива на нови избори.

Ние сме на избори. Въпросът е чисто технологичен да изберем председател на парламента, който да ни прати на избори. Аз разбирам Слави Трифонов. В тези дни на преговори, в които се явиха колегите от ИТН – те имаха възможност, създадена публично или да бъдат смокинов лист, казвам го със съжаление – това се наложи в обществото или да кажат, че депутатите му са купени. Именно и аз затова вчера казах, че подобна подкрепа не ни е нужна. Ние миналия път това направихме – България имаше отговорен ГЕРБ и подкрепихме ПП-ДБ да имат правителство. Сега ситуацията е обратната – те не искат да го правят, искат да стоят с „Възраждане“ и „Величие“, обясни той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук