Парламентът избра кандидатът на ГЕРБ-СДС Рая Назарян за председател във втория ден на 50-ото Народно събрание.

Това стана с подкрепа от парламентарната група на „Има такъв народ“.

За кандидатурата на Назарян гласуваха 131 гласа, 66 „против“ (ПП-ДБ, БСП, „Величие“), 38 бяха „въздържали се“ („Възраждане“).

Четирима бяха кандидатите за председател на 50-ия парламент.

ГЕРБ-СДС потвърди кандидатурата на Рая Назарян, а „Възраждане“ – на Петър Петров.

От „Има такъв народ“ предложиха отново Силви Кирилов, който ръководи заседанието на парламента като най-възрастния народен представител.

„Величие“ предложиха Виктория Василева. Вчера номинацията им беше за Юлиана Матеева.

Защо винаги и за всичко е виновна Промяната?

Преди гласуването от трибуната на пленарната зала отново бяха отправени остри обиди. Основният аргумент, с който от ИТН искаха да аргументират избора на Назарян, е, че това е единствената процедура, по която е възможно завъртането на „парламентарната рулетка“ за връчване на мандат при президента.

Тошко Йорданов обясни, че само с конституиран парламент с председател, заместник председатели и обособени парламентарни групи, може да се задвижи процедурата.

По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с подобни аргументи нахока депутатите от ПП-ДБ, като обясни, че е очевидно, че се отива на избори, но е необходимо процедурата по избор на председател да бъде придвижена.

Веднага след избора на Рая Назарян за председател на парламента Асен Василев от ПП-ДБ се обърна от трибуната към групата на ИТН, като им честити „изчегъртването“.

Пред журналисти по-късно Бойко Борисов благодари на Слави Трифонов и ИТН за гласуването, като заяви, че се е надявал на „жест“ от страна на ПП-ДБ.

Борисов каза, че благодари „на тази партия, която пое пасива, и виждате – всички гласувания после минават с 230-240 гласа“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук