Венецуела, протести
на снимката: президентът на Венецуела Николас Мадуро /ляво/

Президентът на Венецуела Николас Мадуро в интервю за американското издание „Вашингтон Поуст“ заяви, че е готов за директен диалог с президента на САЩ. Според „Вашингтон Поуст“ лидерът на Венецуела за първи път от февруари миналата година дава интервю за американска медия.

„Ако има уважение между правителствата, без значение колко големи са Съединените щати и ако има диалог, обмен на достоверна информация, след това бъдете сигурни, можем да създадем нов тип отношения“, каза Мадуро.

Мадуро също отбеляза, че е готов да разговаря с Хуан Гуайдо (лидера на опозицията), но не е съгласен с исканията му опозицията да подаде оставка.

„Гуайдо е отговорен за загубата на Националното събрание. Той и грешките му. Не ме обвинявайте сега. Сега той трябва да отговаря на САЩ“, каза Мадуро.

Той заяви, че предпочита да говори директно с президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Вярвам, че Майк Помпео (държавният секретар на САЩ – изд.) се е провалил във Венецуела и е отговорен за провала на Доналд Тръмп в политиката си към страната ни. Мисля, че Тръмп имаше отвратителни съветници за Венецуела.  Джон Болтън (бившият съветник по сигурността), Майк Помпео и Елиът Абрамс (специален представител на САЩ за Венецуела) го доведоха до грешна визия“, каза Мадуро.

Мадуро продължава да властва в дълбоко раздлено общество, огромна част от което иска да се отърве от него и върхушката му. Опозицията има превес в парламента, водена от Хуан Гуайдо, който миналата година се самообяви за временно изпълняващ длъжността президент на страната, но не успя да свали реално управляващия Николас Мадуро, притежаващ все още широки позиции в изпълнителната власт и подкрепата на огромната част от армията, макар и не на цялата.

Основен проблем за Мадуло обаче е неприязънта на САЩ към режима му и той не може да не се съобрази с този фактор. Вашингтон подкрепя Гуайдо и дори заплаши, че може да се намеси пряко с военна сила в конфронтацията.

Мадуро и режимът му са непопуляри и сред повечето съседни страни, но имат подкрепата на Москва, както и договор за военно сътрудничество с Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!