Адвокатите на президента на САЩ Доналд Тръмп, защитаващи го в процеса на импийчмънт, нарекоха обвиненията срещу него нарушение на Конституцията на САЩ и опит за намеса в изборите. В своето писмено становище от 7 страници, което е първият отговор на двете обвинения в процеса, те посочиха, че „чисто партийната и безразсъдна мания за импийчване на президента е започнала в деня на неговата инаугурация и продължава до днес“.

„Искането на Камарата на представителите за импийчмънт е опасна атака срещу правото на американския народ да избере свободно своя президент. Това е неприкрит и незаконен опит за анулиране на резултатите от изборите през 2016 г. и намеса в изборите през 2020 г., които са след няколко месеца – гласи тяхното становище, цитирано от „Фокс нюз“ – Искането за импийчмънт само по себе си е невалидно от гледна точка на конституцията. То дори не повдига обвинения за престъпления или нарушения на закона, да не говорим за „особено тежки престъпления и неправомерно поведение“, а всичко това се изисква от конституцията.“

Миналата седмица Камарата на представителите насочи делото за импийчмънт към Сената, за да проведе процеса срещу президента. Процесът ще започне на 21 януари.

Камарата на представителите обвини Тръмп за злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване в Сената. Импийчмънт беше поискан само с гласовете на демократите, докато републиканците, които имат мнозинство в Сената, възнамеряват да оправдаят президента.

Повод за обвиненията е молбата на Тръмп към украинския президент Зеленски за раследване на сина на бившия вищепрезидент на САЩ Джо Байдън, Хънтър Байдън. Защитата обаче твърди, че в това няма нищо нередно и че Тръмп не е изнудвал Украйна с военната помощ, която САЩ й отпускат. Адвокатите посочиха, че в крайна сметка тя е осигурена без от Украйна да има съобщение, че е започнато разследване срещу Хънтър Байдън, предаде „Фокс нюз“.

Отговорът е първият от многото, които се очакват от увеличаващия се адвокатски екип, който ще води битката в делото за импийчмънт на държавния глава, коментира медията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук