Световните лидери се събират в Берлин, за да направят нов опит за тласък към мир в Либия, в стремеж да се предотврати превръщането на обхванатата от конфликт страна във „втора Сирия“. Към канцлера Ангела Меркел ще се присъединят президентите на Русия, Турция, Франция и други световни лидери за разговори, които ще се проведат под егидата на Организацията на обединените нации.

Основната цел на срещата е да накара чуждестранните сили, които имат влияние в региона, да спрат да се намесват във войната – било то чрез оръжие, войски или финансиране.

На първото подобно събитие от 2018 г. насам, свързано със съдбата на Либия, се очакват се и лидерите на двете враждуващи фракции – командващия Либийската национална армия Халифа Хафтар и ръководителят на признатото от ООН правителство на Триполи Файез ал Сарадж.

В реч пред репортери преди да замине от Истанбул за Берлин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че срещата на върха може да бъде „важна стъпка по пътя към укрепване на примирието и политическо решение“ в Либия.

Силите на Хафтар преди преговорите блокираха износа на петрол от ключовите пристанища на Либия, осакатявайки основния източник на доходи на страната в знак на протест срещу решението на Турция да изпрати войски, за да стабилизира базираното в Триполи правителство на националното споразумение (ПНС). Този ход подчерта опустошителното въздействие на чуждестранното влияние в кризата.

„Либия се нуждае спирането на всяка чужда намеса „, каза специалният пратеник на Организацията на обединените нации Гасан Саламе пред АФП.

ООН се надява всички страни да подпишат план за въздържане от намеса и да се ангажират с примирие, което да доведе до трайно прекратяване на военните действия, според проект на окончателно комюнике, предаде АФП.

Този документ също така призовава всички страни да се ангажират отново с многократно нарушаваното ембарго на ООН за оръжие и отваря възможност за вътрешнолибийски политически преговори в Женева в края на месеца.

Ако всичко върви по план, участниците в Берлин ще проведат вечерна пресконференция. Срещата на върха вече предизвика шумотевица, като няколко страни в региона се разпалват, защото не присъстват, включително Гърция, Мароко и Тунис.

Втора Сирия

Либия беше разкъсана от битки между враждуващи въоръжени фракции след въстанието, подкрепено от страни от ЕС през 2011 г., в резултат на което беше убит диктаторът Муамар Кадафи.

От април миналата година войските на Сарадж в Триполи са подложени на атаки от силите на Хафтар. При сблъсъците загинаха повече от 280 цивилни и 2000 бойци и се изселиха десетки хиляди, докато на 12 януари не бе приложено крехко примирие, подкрепено както от Анкара, така и от Москва. На последващи преговори в Москва, Сарадж се съгласи на трайно примирие, но Хафтер се оттегли без да подпише споразумението.

Въпреки че правителството на Сарадж е признато от ООН, мощни играчи застанаха зад Хафтар, превръщайки вътрешния конфликт във фактически прокси война, в която международните сили се бутат, за да осигурят собствените си интереси.

Притеснението се засили в международен план, след като Ердоган изпрати войски в Либия в началото на януари, за да подкрепи Сарадж.

Подчертавайки високите залози, германският външен министър Хайко Маас заяви, че „трябва да направим така, че Либия да не стане втора Сирия“.

Междувременно Сарадж отправи призив за международни „войски за защита“, ако Хафтар продължи да настъпва.

„Подобни сили за защита трябва да действат под егидата на Организацията на обединените нации. Експертите ще трябва да дадат съвет кой трябва да участва, като ЕС или Африканския съюз или Арабската лига“, каза той пред в. „Ди Велт“ в неделя.

Той също разкритикува ЕС, като заяви, че съюзът не е достатъчно активен по отношение на Либия.

„За съжаление ролята на ЕС досега беше много скромна … въпреки че някои държави от ЕС имат специални отношения с Либия, ние сме съседи и имаме много общи интереси“, каза той.

Съпричастност само на думи

Ердоган многократно призова Европа да застане обединена зад правителството на Сарадж, предупреждавайки, че падането на Триполи може да позволи на джихадистки групи като „Ислямска държава“ или „Ал Кайда“ да се прегрупират.

Той също предупреди, че по-нататъшните вълнения могат да подтикнат нова вълна от мигранти да се отправят към Европа. За Турция падането на ПНС на Сарадж може да застраши споразумение за морска граница, подписано от двете страни. То дава на Анкара широки права над източното Средиземноморие, където неотдавнашното откриване на залежи от газ предизвика боричкания между крайбрежните държави.

Но Хафтар е подкрепен от най-отявлените регионални съперници на Турция – Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Ердоган също обвини Русия, че изпраща наемници в помощ на Хафтар, тъй като Москва се стреми да разшири влиянието си в региона.

Експертът по Либия в Международната кризисна група Клаудия Гацини заяви, че Берлинската конференция „може да бъде скромна стъпка напред“ по пътя към мира.

По думите й обаче „все пак остава рискът, че някои участници просто ще говорят на дипломатическата инициатива, дори и да продължат да подклаждат война, от която имат полза“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук