В София работи първият авиосимулатор „Фотоника“, на който скоро ще може да управлявате и новите изтребители F-16 – моделът, с който държавата ни ще оборудва Военновъздушните ни сили, каза в интервю за БГНЕС Виктор Веселинов, който е главен инструктор на съоръжението и отговаря за експлоатацията му.

„С нашия симулатор могат да се изпълняват както излитане и кацане, така и въздушен бой, маневри от висшия пилотаж, и всички задачи, които може един боен пилот“, обяснява инструкторът.

В момента, с помощта на симулатора, може да се качим на борда на Су-33, МиГ-29, Су – 25Т, Р-51, а скоро и F-16. Освен с новия изтребител, самият симулатор ще бъде обновен, като все повече ще приближава качилите се в него до истинската реалност в кабината на летателните машини.

„Когато човек седне в симулатора, може да изпълнява различни задачи. Една от най-интересните задачи е да прихванем вражески самолет, и ако той не се подчини на команда за принудително кацане, да го свалим. Той може да е боен, бомбардировач, но в най-честите случаи няма надмощие над самолета, който ние пилотираме. Човек може да се впусне и във въздушен бой, който също е интересен“, разкрива Веселинов възможностите на симулатора и подчертава, че разработката, която е в експлоатация от 1 година, е дело на българи.

В пилотската кабина са влизали както пилоти от ВВС, така и хора от високо ниво, но предимно в симулатора сядат деца и професионални пилоти.

За първи път емоцията от пилотирането на боен самолет изпита 10-годишният Божидар Константинов.

„От 8-9 годишен имам интерес към самолетите. Харесва ми, че мога да летя с тях. Най-трудно ми е да насочвам и издигам самолета“, споделя той.

Наред с възможността да управляват самолет без да са учили за пилот, децата могат да преминат и петдневен курс, след който ще придобият пълна летателна подготовка за любители. До момента от тази възможност са се възползвали над 40 деца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук