Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани във Франция

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани във Франция днес, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници. Арестът е осъществен на територията на Париж, въз основа на европейска заповед. Акцията е на парижката полиция.

Арестът е на фона на акция на Специализираната прокуратура в завод „Полимери“ в Девня, където в петък нейни следователи извършват обиски. Претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели се извършват и в офиси в София и в страната, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура. Действията са предприети в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по членове 203, 212, 253, 255 и 321, ал. 6, от Наказателния кодекс. Става въпрос за укриване на данъчни задължения в големи размери, за длъжностно присвояване в особено големи размери, за използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ за получаване без правно основание чуждо движимо или недвижимо имущество с намерение да го присвои. Обвиненията са и за сделки с имущество, или прикриване произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние.

Така Николай Банев става поредният разследван бизнесмен в последните месеци, след като алкохолният бос Миньо Стайков бше задържат и оставен в ареста заради незаконно производство на цигари, а туристическият бос Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела все още са обявени за международно издирване заради пране на пари и укриване на данъци през хотелите им. Това е поредната атака срещу Николай Банев, след като миналия август премиерът Бойко Борисов след посещение в завода „Полимери“ обяви приватизацията му за „разбойническа“. Това се случи по време на посещение на Борисов в завода, който получи от държавата 15 млн. лв. за обезвреждане във Франция на опасния химикал трихлоретан, съхраняван в момента на площадката на завода. Тогава премиерът обяви, че прокуратурата вече разглежда случая с приватизацията на завода.

Дружеството „Полимери“ беше приватизирано през 1998. Част от продажбата става по линия на масовата и касовата приватизация, но 24% от капитала са купени от Банев срещу 12.5 млн. долара. Чрез поредица от спорни апорти и прехвърляне на активи, през есента на 2011 фирмата на Николай и Евгения Баневи „Полимери инвест“ става мажоритарен собственик на завода, който по-късно е източен и обявен в несъстоятелност.

На негова територия обаче се намират огромни количества от опасния химикал трихлоретан, които се съхранява в ненадежни цистерни и правителството отпусна близо 15 млн. лв. за обезвреждането му във Франция. Именно това бе и поводът за визитата на Борисов в „Полимери“ и коментара му, че приватизацията на завода е „разбойническа“. „Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите и всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат „Мерцедес“ и „Майбах“ и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Мисля, че във Варна, в Провадия или в Девня за доста по-стойностни неща биха могли да се похарчат 15 млн.“, каза преди повече от година Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук