Десислав Чуколов
на снимката: Десислав Чуколов

Депутатите от „Атака”, които бяха изключени от малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти”, внесоха промени в Наказателния кодекс, с които да отпадне давността на престъпленията при приватизация.

Това става само два дни, след като главният прокурор Иван Гешев поиска пълна проверка на целия приватизационен процес.

От партията на Волен Сидеров предлагат да отпадне давността за лица с имунитет, които са злоупотребили с приватизацията.

„Промяна, с която искаме тези, които са грабили Родината ни, да бъдат съдени и развързваме ръцете на прокуратурата“, каза депутатът и зам.-председател на „Атака“ Десислав Чуколов.

Добави, че „това е първата крачка“.

От „Атака“ искат да няма давност и за концесиите.

„Занапред да отпадне, който сключва концесии, такъв тип сделки, да е наясно, че това не е безнаказано“, добави Чуколов.

По думите му тези предложения не били „политическа закачка, а основен принцип на „Атака“.

Припомняме, че в сряда главният прокурор Иван Гешев поиска ДАНС да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол, осъществяван от държавата.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

През 2016 г. ДАНС провери приватизацията по нареждане на премиера Бойко Борисов и изготви доклад, който не бе публично оповестен.

Според българското законодателство максималният давностен период на сделките е 10 години, а е известно, че огромна част от приватизационните сделки са извършени преди повече от 20 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук