Илюстрация на Хадрозавър

Рядко заболяване, което все още засяга хората днес, е открито във вкаменените останки на динозавър, който е бродил по Земята преди поне 66 милиона години.

Изследователи от университета в Тел Авив забелязали необичайни кухини в два опашни сегмента на хадрозавъра, които бяха открити в провинциалния парк Динозавър в южната част на Албърта, Канада.

Те сравнили прешлените със скелетите на двама души, за които е било известно, че имат доброкачествен тумор, наречен LCH (хистиоцитоза на Лангерханс), рядко и понякога болезнено заболяване, което засяга деца, главно момчета.

„Диагностицирането на заболявания в скелетните останки и вкаменелости е сложно, тъй като в някои случаи различните заболявания оставят сходни следи върху костите. LCH обаче има отличителен външен вид, който отговаря на лезиите, открити в хадрозавъра“, каза д-р Хила Мей, ръководител на Лаборатория по биоистория и еволюционна медицина към медицинския факултет на телавивския университет.

Изследователите използвали сканиране с висока разделителна способност, за да анализират фосилите на опашката на динозавъра.

„Новите технологии ни позволиха да изследваме … структурата на лезията и да реконструираме свръхрастежа, както и кръвоносните съдове, които го хранят“, заяви Мей пред Cи Ен Ен.

„Микро и макро анализите потвърдиха, че всъщност това е LCH. Това е първият път, когато това заболяване е идентифицирано при динозавър“, каза Мей.

При хората LCH понякога се описва като рядка форма на рак, но Мей каза, че има различни мнения сред експертите дали е рак или не, защото в някои случаи преминава спонтанно.

„Повечето от свързаните с LCH тумори, които могат да бъдат много болезнени, изведнъж се появяват в костите на деца на възраст 2-10 години. За щастие, тези тумори изчезват без намеса в много случаи“, каза тя.

Хадрозаврите са били с височина около 10 метра и са тежали по няколко тона. Те се скитали в големи стада преди 66 до 80 милиона години, се казва в проучването, публикувано тази седмица в списанието Scientific Reports.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук