Подслушването на президента Румен Радев е ставало със знанието на министър-председателя Бойко Борисов.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев, който се възмути от факта, че е бил върнат негов въпрос.

„Става дума за един мой въпрос, който беше към министър-председателя. Той беше свързан с подслушването на генерал и съответно на президента“, обясни Кутев.

От своя страна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че работи по правилник и призова депутатите да се запознаят с него.

„Аз работя изцяло по правилник. Вашето възражение беше разгледано на Председателски съвет и този въпрос не следва да се реализира по правилника на глава 9, така както е решил председателският съвет. Искам да ви дам мои аргументи. Нека колегите и нашите зрители да разберат за какво става дума“, заяви Караянчева.

Тя поясни, че министър-председателят има функции на координация по отношение на дейността на ДАНС, което значи общ характер, контрол, който не предполага конкретност, администриране и въздействие по същество.

„Въпроси в смисъл кой е поискал, с каква цел и на какво основание е приложено подслушване на Цветан Стойков не биха могли да вменят в правомощията и отговорностите на министър-председателя“, допълни Караянчева и уточни, че парламентарният контрол по отношение на ДАНС се извършва от съответната парламентарната комисия.

На това Георги Свиленски отговори с упрека, че има двоен аршин спрямо тях и поиска да им се даде списък с теми, по които Борисов да бъде питан.

Припомняме, че преди няколко дни президентът Румен Радев каза:

„Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата“.

И добави:

„Проблемът е и в ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава и върху устоите на демокрацията, върху правата на обикновения гражданин. Тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важният е връзката премиер-прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС. Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“.

Преди две седмици прокуратурата разпространи записи, на които се чува гласът на президента. По този начин държавното обвинение мотивира искането си Конституционният съд да разтълкува чл. 103 от Конституцията, касаещ имунитета на президента.

„Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи”, написаха от прокуратурата.

Държавният глава бил записан от телефонен разговор с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. На записа двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г.

На 10 януари КПКОНПИ пък разпространи две писма от ген. Цанко Стойков. В документа, публикуван от КОНПИ, е представена фактология на комуникацията между МО и Антикорупционната комисия, от която става ясно, че министерството е изпратило два отговора на комисията. След това обаче КПКОНПИ е изискала още копия на документи, които също са били предадени.

С публикуването на документите КПКОНПИ се опитва да докаже, че е имало опит за укриване на информация.

От писмата обаче става ясно, че няма законово основание КПКОНПИ да изисква подобна информация.

Още по темата четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!