Главният прокурор Иван Гешев е изпратил искане до Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България, засягащ имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

В молбата на главния прокурор до КС пише, че разкриването на смисъла на тази разпоредба е необходимо, тъй като ”нормата е лаконична“ и ”не дава еднозначен отговор“ на поставения въпрос.

Прокуратурата не съобщава какъв е поводът за питането на Иван Гешев.

В чл. 103 от Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. В тази връзка Гешев отправя 6 въпроса до КС.

(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.”

Единият от въпросите е какво означава „държавна измяна”. От прокуратурата питат дали това се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел „Измяна“, глава „Престъпления против републиката“, както и каква е разликата между ”държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ и какви са изискванията относно вида и мащаба на престъплението.

В искането се пита и дали е законосъобразно да се извършват проверки от държавните органи и да се образуват наказателни производства в случай, че има признаци за престъпление, извършено от президента или вицепрезидента и, съответно, дали данни за съпричастност на някой от двамата са основание за прекратяване или спиране на цялото разследване.

Искането вече е разпределено на състав от конституционни съдии, като Мариана Карагьозова е докладчик.

В отговор от Конституционния съд обявиха, че е образувано дело по искането на главния прокурор за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Докладчик е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

„След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“, казаха от президентството.

Писмото на Гешев е публикувано на сайта на прокуратурата, но не става ясно на коя дата е изпратено.

Цялото писмо може да прочетете ТУК.

Припомняме, че президентът Румен Радев не издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор от първия път, с което показа своята резервираност по отношение на процедурата за избора на главен прокурор. А веднага след назначаването на Гешев, Радев инициира разговори с експерти относно ролята и положението на фигурата на главния прокурор в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!