мисирки
Според независими доклади за ЕК независимистта на българските медии е в голяма опасност

„Репортери без граници” се обърнаха към управляващите в България с призив да спрат да плашат журналистите в страната, които са в последните дни са подложени на сериозни атаки от високопоставени политици.

В това число влиза и премиерът Бойко Борисов, който сравни журналистите, особено жените такива, с пуйки и дори си позволи да имитира звука, който издават тези животни.

Ден по-късно, на пресконференция в Брюксел, главният прокурор Иван Гешев, отговаряйки на въпроси, започна да пита журналиста от сайта „Биволъ” неща, които показаха, че познава детайлно личния му живот.

Както е известно, „Биволъ” публикува редица материали, според които главният прокурор вероятно е участвал в съмнителни сделки.

Чобанов беше описан като „малък провокатор“ от българския евродепутат Александър Йорданов, когато Чобанов зададе въпрос за случай на корупция, в който се твърди, че е замесен един от колегите му.

На 11 февруари, зам.председателят на българския парламент Валери Симеонов обвини в корупция журналистите от бТВ Антон Хекимиян и Венелин Петков. Той поиска от прокуратурата да ги разследва за това, че не са оповестили доказателства и жалби внесени срещу бизнесмена Васил Божков, който в момента е задържан в ОАЕ.

„Изключително неприятно е, когато лични и яростни атаки срещу журналисти от страна на политици от най-високо ниво в България, не са единичен случай и продължават да се случват”, заяви Полин Аде-Мевел, главен редактор на „Репортери без граници“.

„ЕС не може да позволи журналисти в държава членка да бъдат заплашвани по такъв начин. Ние настояваме председателят на ЕП категорично да осъди тези унизителни атаки”, каза още тя.

България се намира в сериозна медийна криза в последните десетина години. Причина за това е, че повечето медии за собственост на няколко олигарха и журналистите са подложени на постоянен натиск и тормоз

„Репортери без граници” припомнят, че България е една от страните с най-сериозен срив в свободата на словото. От 35-о място в класацията през 2006 г. до 111-о през 2019 г. – най-ниското от всички страни в Европейския съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук