арест на Петър Кърджилов
арест на Петър Кърджилов; източник: бТВ

Петър Кърджилов, който вчера беше арестуван от полицията, след пререкания с възрастна жена, е с мярка 72 часа арест. Това обяви самият той във Фейсбук.

„Задържат ме за 72 часа в следствения арест на ГМ Димитров. В неделя в 9 часа ще гледат мярката ми в Софийски районен съд между петте кьошета и НДК. Няма да имам достъп до телефон повече”, написа вчера Кърджилов.

арест на Петър Кърджилов
арест на Петър Кърджилов; източник: бТВ

ДЕБАТИ.БГ потърси за коментар адвокат Николай Хаджигенов. На въпрос може ли заради това, че Кърджилов е полял бабата с една чаша вода да лежи 3 дни в ареста, адвокатът отговори:

„От гледна точка на правото, това е страшна глупост. Ако трябва да влезем съвсем в правото, това е репресия. Няма правна причина някой да бъде задържан за 72 часа заради това. Бих искал да обърна внимание – същата дама, най-вероятно, беше предишния ден пред МС в 7:30 сутринта. Извади лошият късмет да попадне на мен. Стоя няколко минути, опита се, не стана и се изнесе.”

И добави:

„Когато на агресията се отговори с агресия, се стига до безобразна дивотия, което е грозно. Освен това дава възможност на униформените, които само това чакат, да репресират някой гражданин. Аз не подкрепям постъпката на Кърджилов – намирам я за тъпа и безотговорна, но 72 часа задържане под стража, за нещо, което не е престъпление, е страшна тъпотия и репресия.”

Как се стигна дотук

Петък сутринта Орлов мост осъмна с палатков лагер. Към протестиращите се приближава възрастна жена с бастун. Тя премина през надписа „оставка”, изграден от трева и листа от протестиращите.

Жената заяви, че идва от провинцията, за да се опълчи на блокадата и да подкрепи правителството. Пред „Нова“ телевизия жената говори твърде подготвено.

Бившият PR на община „Младост“, когато неин кмет беше Десислава Иванчева, Петър Кърджилов плисна вода от бутилка в лицето на бабата, след което тя го удари с бастуна си.

арест на Петър Кърджилов
източник: бТВ

Веднага към Кърджилов се втурнаха полицаи, които го накараха да покаже документите си за самоличност. Кърджилов обясни, че са в палатката, но органите на реда не му позволиха да отиде да си ги вземе. Двадесет секунди по-късно Кърджилов беше с белезници, докато възрастната дама обясняваше пред вече струпалите се представители на медиите, че е била нападната и обиждана.

Конфронтацията между Кърджилов и възрастната дама беше заснета единствено от Нова телевизия.

Във Фейсбук се появи и друго видео, на което се виждат действията на жената от по-рано:

Според протестиращите случилото се е провокация, тъй като възрастната жена цял час обикаляла Орлов мост и псувала недоволстващите, размахвайки бастуна си. Това е предизвикало по-острата реакция на арестувания малко по-късно мъж.

„Госпожата ни псува и ни замеря с бастун. Не съм употребил алкохол. Боли ме! Няма причина за ареста. Документите ми са в палатката, искат да ме отведат без документи“, каза Кърджилов преди да бъде откаран от полицията.

Жената също беше отведена от органите на реда, но малко по-късно беше освободена.

Няколко часа по-късно от ГЕРБ обявиха, че въпросната възрастна дама не е член на партията им.

Кой е д-р Петър Кърджилов?

В своята страница във Фейсбук заместникът на Десислава Иванчева – Биляна Петрова публикува биографична справка за Петър Кърджилов:

Кой е д-р Петър Кърджилов и защо е трън в очите на ГЕРБ?
Споделяйте, ако вярвате на Петър, за да стигне до повече хора..

Днес всички ще запомнят името му, защото беше арестуван на „Орлов мост”. Но неговите битки за чиста природа, за българщината и срещу лъжите на ГЕРБ започват отдавна:
💪 Лично Бойко Борисов е поискал от БАН да уволни Петър Кърджилов през октомври 2017 г.
💪 Иска обществото да знае истината за АЕЦ „Белене“ и разсекретяване на всички доклади
💪 Член е на Съюза на учените в България и е доктор по Обществени комуникации и информационни науки. Автор е на над 70 медийни и научни публикации по обществено значими теми. Многократно е канен като учен и експерт в Брюксел
💪 През април 2019 г. спечели делото на първа инстанция, че той е законният кмет на район „Младост”, заместващ временно отстранената Иванчева. Съвсем скоро се очаква решение на ВАС по казуса.
💪 Над 15 години се бори за ЗЕЛЕНИТЕ КАУЗИ – ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА. Участвал е в десетки протести.
💪 Доброволец при гасене на пожари в планински терени и други кризисни ситуации. Дипломиран воден спасител към БЧК.

Разбира се, много хора го помнят и като ПР-ът на р-н „Младост”. За него смело мога да кажа, че без да щади себе си, се бори за каузите, в които вярва и е непримирим към всяка несправедливост. Мисля, че тази сутрин можеше да реагира по-сдържано на провокациите, но той е неотлъчно на протестите вече 22 дена, а последните дни и под горещото слънце на „Орлов мост”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!