Движението в центъра на столицата остава затруднено заради продължаващите блокади на две възлови места – площада пред президентството и кръстовището на Орлов мост. Връзката на бул. „Дондуков“ с „Тодор Александров“ е свободна за движение.

Оборудвани с вода и храна демонстрантите нямат намерение да свалят блокадите.

Обстановката и при двата палаткови лагера е спокойна. Напрежение обаче е възникнало тази нощ, след като 33-годишен мъж е подпалил шатра в района на Орлов мост. Огънят е бил потушен за минути. Пред полицаите мъжът разказвал, че действията му не са били умишлени, а става въпрос за невнимание от негова страна.

Палатков лагер

На кръстовището на Орлов мост и на жълтите павета между президентството и Министерския съвет вече повече от две денонощия има палатки на платното.

Протестиращите обещават, че няма да се отместят, докато исканията им не бъдат изпълнени, а именно – оставка на правителството и на главния прокурор.

Блокадата силно затруднява движението в София, което пък изнервя много от шофьорите. Не са единични случаите, при които минувачи и протестиращи влизат в спор за това какъв е правилният подход за протест.

Движението на градския транспорт в София също е силно затруднено. Автобусите се движат с променени маршрути и разписания.

Блокада на АМ „Тракия”

Традиционно през почивните летни дни, а и не само, автомагистрала „Тракия” е един от най-натоварените пътни участъци у нас. Но от снощи тя също е блокирана в района на Стара Загора.

Протест блокада

В петък над 200 автомобила се събраха на паркинга на езерото „Загорка“ и с клаксони се отправиха към аутобана.

Те стигнаха до новото кръгово в кв. „Кольо Ганчев“, където обявиха, че протестът е приключил, но преминават към гражданско неподчинение.

Протест блокада

На изхода на града за летището колоната беше пресрещната от плътен кордон полицейски служители, които не позволиха тя да стигне до автомагистрала „Тракия“ и да я блокира.

Протест блокада

Подкрепа оказаха екипи на жандармерията. Участниците в шествието слязоха от автомобилите си и заявиха, че няма да си тръгнат.

Те раздадоха минерална вода и знамена на полицаите и на няколко пъти след призиви от полицията отстъпиха крачка назад, но без да се отказват от заявеното, че няма да допуснат блокада на магистралата. До сблъсъци не се стигна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!