Николай Хаджигенов
на снимката: Адвокат Николай Хаджигенов

Николай Хаджигенов е юрист по образование. Работи като адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“. От лятото стана известен като част от т.нар „Отровно трио“, което се превърна в основно ядро на антиправителствените протести.

 

Г-н Хаджигенов, как оценявате кандидатурата на Румен Радев за втори мандат?

Очаквано.

Вие като политическа формация ще я подкрепите ли?

Рано е да се каже още, ние в момента се борим с изборите и още не сме обсъждали темата тъй като в момента имаме по-предстоящи събития. Като му дойде времето ще я обсъдим и ще вземем решение категорично. Просто още не сме готови, но е и доста рано.

Казвате, че се готвите за изборите. Как върви изграждането на структури в страната и организирането на наблюдението в изборните секции в деня на вота?

Наблюдението върви чудесно, ние започнахме с него най-рано. Иначе относно структурирането вече подписваме споразумения с отделни граждански организации по места, с малки местни партии, които искат да ни подкрепят на изборите. Подготовката върви, ние нямаме кой знае какво време.

Започнахте ли номинации за листите?

На определени места имаме яснота с определени имена, на други все още вървят преговорите с партиите по места, с организациите, които са част от коалицията.

Какви са основните проблеми за осигуряване на застъпници по секциите, за честен вот. Сега и с пандемията има по-различни условия за провеждане на вота. Възможно ли е да се проведат едни прозрачни избори?

Прозрачни и честни избори са една мечта, когато се организират от ГЕРБ. Ясно е, че ГЕРБ ще се опитат да откраднат вота на българите, ще неглижират на практика почти всички български граждани, които са в чужбина. Въпросът е доста сложен и затова ние ще имаме и застъпници, но сме се концентрирали върху доброволци, които ще са наблюдатели, ще доведем и представители на Европейския парламент  и други международни наблюдатели. Имаме и технологично решение. Ще правим паралелно преброяване, максимално публично, ще направим и заснемане, където успеем, на протоколите, както и на това, което се случва в изборния ден.

Доколко загубихте от това, че не можахте на постигнете едно по-широко обединение, на практика се коалирахте само с ИЗПРАВИ СЕ.БГ?

Ние като коалиция не загубихме нищо, доколкото Мая Манолова и коалицията зад нея привличаме различен тип избиратели. Тези обаче, които загубиха от липсата на обединение са българските граждани, които се изправиха срещу модела Борисов и ДПС. За съжаление се оказа, че откровена омраза е налице между  привържениците на отделни политически формации, което е крайно вредно, доколкото ние сами по себе си ние не сме достатъчно силни сами да съборим този корупционен модел, който има всичко, цялата власт, милиарди откраднаха за 11 години, но това също е процес. Така, както по време на протестите водехме учебен процес с малки чери домати, с яйца и т.н, политическата култура и начинът, по който  можем и трябва да се преборим с корупционния враг е един т.е тук също явно ще отнеме време и ще трябва да се научим, за да можем да го направим.

Месеци по-късно имате ли вече отговор на въпроса защо правителството не падна лятото, когато имаше наистина много хора по улиците, имаше и сериозен международен отзвук. Много анализатори прогнозираха, че е въпрос на време кабинетът да подаде оставка и въпреки това сега гледаме същото правителство?

Тогава изглеждаше така, но сега месеци по-късно можем спокойно да анализираме какво точно се случи. Борисов се бори за физическото си оцеляване, тук не говорим нито за политическо, нито за имиджово, а за чисто физическо оцеляване. Близо 70% от българите подкрепиха протеста, който искаше оставка, съд и затвор за Борисов. Между другото това не се е променило. Така, че това е причината, поради която той не подаде оставка. За главния прокурор Гешев по начало е ясно, че не може да бъде свален с протести, независимо от това, което си мислят  разни дребни НПО-та по въпроса, а и назначен главен прокурор с корупция да брани корупцията няма как да бъде свален с протести. Това е и причината, поради която правим толкова голяма следваща стъпка в различна посока, защото за да променим корупционния модел  единствената възможност е да започнем ние да взимаме решения, което значи, че трябва да сме в законодателната, в изпълнителната власт.

Последните седмици наблюдаваме една голяма медийна активност от страна на бившия втори в ГЕРБ г-н Цветанов, който започна доста подробно да разказва за различни предизборни схеми на ГЕРБ, докато е бил част от партията. Как гледате на неговите изказвания относно връзките на ГЕРБ с ДПС?

Цветанов е типичен пример за политически хамелеон, с каквито у нас е пълно и каквито ние не сме. Те желаят  на всяка цена да са във властта, защото без властта те са нищо. Директно да си кажем- кой е Цветанов без властта? Носач на чанта, шофьор на  МВР- автомобил. Това е Цветанов. По същия начин и Борисов- навивач на пожарникарски маркуч, при това теоретик. Това е самата истина, те са абсолютно неспособни, те не могат нищо, те са нищо без властта. Дали Цветанов, който едва ли е имал и един костюм при влизането си във властта сега щеше да има не знам си колко апартамента и асансьори. Това важи и за Борисов, и за всички останали. Така, че Цветанов е огромна част от проблема, защото всичките тези свинщини, за които той сега говори и които са факт трябва да се слушат внимателно. Защото той е човекът, който е изградил и е взел дейно участие във всичките тези неща и за изборите включително. Цветанов е огромна част от проблема, срещу който ние се изправяме. Това е и причината, поради която с Цветанов не сме правили нищо в политически аспект. В съдебния и в правосъдния смисъл на думата имаме какво да направим и ще направим разбира се в момента, в който имаме възможност.

Относно изборите, според някои проучвания влизате със сигурност в следващия парламент, според други сте на ръба. Ако все пак успеете да влезете в парламента, каквито реални шансове имате, в какви коалиции бихте участвали?

Дори проучванията, които публикуват близките до ГЕРБ агенции, които са тотално неверни, ние пак влизаме и влизаме доста добре. Казвам неверни и ще Ви дам един пример- те дават на ГЕРБ същите проценти, които имаха през 2009-та година, което е абсурд. Но за коалиции е сложно да се говори. Аз още от самото начало много преди да формираме нашата коалиция се опитвам да обясня, че промяната не е възможна без широка подкрепа. Аз не бих я нарекъл коалиция, имам предвид парламентарна, но без широка подкрепа, която включва и БСП, без значение дали ни харесва или не, промяна не е възможна. И тук говорим за вариант извънконституционна промяна, защото за конституционна промяна в каквато и конфигурация да е следващият парламент не е възможна без гласовете на ДПС. Така,че това около което сме се концентрирали и ще работим е веднъж да влезем максимално добре и силно в следващия парламент и за разрушаване на корупционния модел, което включва разрушаване на прокуратурата и изграждането й наново. Да бъде честна и работеща, тук включваме и МВР и разследващия апарат, но за целта е нужна много широка парламентарна подкрепа, като изключваме ГЕРБ и ДПС ще говорим с всички останали.

Доколко БСП може да се бори за разрушаване на този корупционен модел? През годините и те са доказали, че са били част от него…

Аз следя политическите процеси у нас много отдавна. Напоследък БСП ми прави впечатление, че почват да разбират, че се движат по същия път, по който се движеше десницата т.е те се самоубиха с идеологически ограничения и откровено не много остри решения. БСП са тръгнали по същия път и ерозират в момента и забелязвам признаци, че те започват да виждат този процес. Не съм наясно доколко осъзнават на какво се дължи  и какво трябва да направят, но виждам такива белези т.е това означава, че с тях може би може да се говори и може би има смисъл. Това ще го разберем  разбира се след няколко месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!