Николай Младенов
На снимката: Николай Младенов

Българският дипломат Николай Младенов става специален пратеник на ООН за Либия. Кандидатурата му беше издигната от генералния секретар на организацията  Антониу Гутериш и снощи беше одобрена от Съвета за сигурност на ООН.

Българинът заменя ливанеца Гасан Саламе, който през март се оттегли като специален пратеник за Либия заради стреса. Норвежецът Тур Венесланд пък ще наследи Младенов, който през последните 5 г. беше посредник на ООН между Израел и палестинците.

Назначенията слагат край на продължилите няколко месеца спорове между членовете на Съвета за сигурност, дошли след натиск на САЩ, които поискаха позицията за Либия да бъде поделена така, че един човек да оглавява политическата мисия на ООН, а друг да се съсредоточи върху посредничеството в конфликта. През септември Съветът за сигурност прие това предложението, но Русия и Китай се въздържаха.

Наскоро САЩ подкрепиха избора на Николай Младенов за специален пратеник за Либия, като постоянният представител в ООН Кели Крафт посочи, че „Николай Младенов е правилният избор за тази роля“.

В Либия цари хаос след  свалянето от власт през 2011 г. на нейния лидер Муамар Кадафи.

Младенов бе представител на световната организация за Близкия изток от 2015 г. По време на мисията си той се сблъска с няколко предизвикателства – поредното напрежение между ивицата Газа и Израел, засилването на израелската заселническа политика, вътрешни разделения между палестинците и влошаване на хуманитарната ситуация в Газа. Той проведе, заедно с Египет, редица дискусии, за да бъде избегната ескалация на напрежението. По време на неговия мандат не е имало война между Израел и ивицата Газа.

Николай Младенов е бил евродепутат. В първото правителство на Бойко Борисов е  министър на отбраната, а след това министър на външните работи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук