Америка за България

62 нови инициативи се присъединиха към общността на Фондация „Америка за България“ през декември. Те получават финансиране по програма „Следващите 10-в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“.

Избраните инициативи са в четири области – „Добро управление на местно ниво“, „Наука с бъдеще“, „Онлайн учене“ и „Туризъм по Дунав“, но предлагат решения на множество предизвикателства: икономически упадък, недоверие в публичните институции, неустойчиво потребление на природни ресурси, хронични заболявания и отживели образователни практики.

Изборът ни беше труден. В четирите конкурса в програма „Следващите 10“ получихме 310 отлични кандидатури от граждански организации, бизнес сдружения и фирми, медии и училища от цялата страна, признават от „Америка за България“. Някои от тях работят по теми от местно или регионално значение, докато други създават решения с потенциала да подобрят живота на всеки българин. За да отговорят на нивото и качеството на проектите от „Америка за България“ са удвоили първоначално заложения бюджет за конкурсите на близо 2 милиона лева.

Четиринадесет са одобрените инициативи в областта „Добро управление на местно ниво“. Работата им улеснява достъпа на малкия бизнес до публично финансиране, подкрепя независимостта на регионалните медии, активизира гражданско участие в местното управление и контрола върху обществени поръчки и подпомага усилията на местната власт да предостави адекватни услуги на гражданите.

Проектите по тема „Онлайн учене“ работят за подобрение на академичните резултати на българските ученици, насърчават интереса им към STEEM дисциплините (от англ. science, technology, engineering, English, and mathematics, „наука, технологии, инженерство, английски и математика“) и подкрепят внедряването на нови технологии в работата на учителите.

Финансирането също подпомага разработката на терапии за хронични заболявания, проект, търсещ решение на антибиотичната резистентност, и производството на биоразградими опаковки и посуда.

Одобрените проекти в областта „Туризъм по Дунав“ подкрепят развитието на различни видове туризъм по поречието на Дунав – приключенски, еко и културен туризъм. Ще бъдат обезопасени и маркирани веломаршрути и екопътеки, изградени зони за отдих или наблюдение на птици, обособени нови погледни места. С тяхна помощ посетителите ще открият една от най-добре пазените тайни на България – Дунава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук