бензинът, горивата, служебният кабинет

Подготвя се нова схема за подпомагане на физическите лица и бизнеса заради скъпите горива, обяви днес министърът на икономиката Никола Стоянов. Тя ще е по подобие на схемата са 25 стотинки на литър, но ще бъде финансирана чрез свръхпечалбите на компаниите от сектора, а не от държавния бюджет. Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на подпомагането, но надеждата на Стоянов е от началото на следващата година схемата да е работеща.

„Ако се приемат предложенията на служебния кабинет, цената на горивата няма да спадне, но ще се осигури подпомагане“, каза министър Никола Стоянов, съобщава БНР.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и минисърът на икономиката Никола Стоянов предлагат облагане на свръхпечалбата на „Лукойл“ с цел да се постигне понижение на крайните цени на горивата у нас.

Схемата е по подобие на тази за 25 стотинки на литър, но все още не е ясен размерът на сумата за подпомагане и как ще се формира. Този път обаче освен физическите лица, ще се подпомагат и компаниите, а парите няма да идват от хазната, а от свръхпечалбите на компаниите от сектора. Те ще постъпват във фонд, който се администрира от Министерството на финансите.

Помолен за коментар на опасенията, че с износа на петролни продукти, произведени с руска суровина в рафинерията в Бургас, се нарушава дерогацията от Европейския съюз, Стоянов заяви:

„Ако се приемат тези промени, компаниите ще имат право да внесат авансово своя дял и вече тогава ще може да се изплаща таза помощ на литър“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук