Народно събрание
Снимка: БТА

Народното събрание ще заседава извънредно в петък от 12:00 часа, става ясно от програмата на пленарните заседания, публикувана на сайта на парламента.

Депутатите ще разгледат повторно Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев.

Тази сутрин енергийната комисия отхвърли ветото на държавния глава.

В същото време депутатите от ГЕРБ-СДС Делян Добрев и от ДПС Йордан Цонев внесоха промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

С тези изменения те предлагат да отпаднат изменения, публикувани в Държавен вестник на 13 октомври. Добрев определи вече приетото като грешка в полза на руската нефтена компания „Лукойл“, която трябва да се поправи, пише „Дневник“.

Той извини пропуска с това, че водеща комисия предишния път е била икономическата, а не енергийната.

С няколко години закъснение и при наличието на Комисия за защита на конкуренцията, която не е установила господстващо положение,

Добрев подчерта, че 92% от складовете са собственост на „Лукойл Нефтохим“, което ограничава конкуренцията до останалите 8%.

В новите промени е записано анонсирането намерение за отмяна на изискването за

100% съхраняване на горива в складове в България.

Предложените изменения дават възможност за складиране на запаси и в други държави членки на ЕС.

На свое извънредно заседание комисията по енергетика в парламента прие с 10 гласа „за“ и нито един „против“ тези промени.

Според тях търговците на горива вече ще имат правото да държат до 70% от задължителните 100 дневни запаси от нефт и нефтопродукти в чужбина на територията на държава, членка на Европейския съюз и само 30% на територията на България.

Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната – Демократична България“ изрази мнение, че съхранението на 100% от резервите на територията на страната създава гаранции за увеличаване на запасите и доставките в условията на две войни.

Той добави, че парламентарната група ще изиска информация от държавния резерв кой от вносителите какви запаси съхранява, кой следи това и „чий интерес брани с връщане на стария режим“.

Той добави, че намалението на запасите в страната на 30%, както предлагат Добрев и Цонев от 1 юли 2024 г., е опасно.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук