Кирил Петков
Кирил Петков Снимка: БТА

В момента няма смисъл да се прекрати дерогацията на „Лукойл“, защото това може да доведе до стрес на пазара.

Това каза Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) пред журналисти.

Коментарът си той направи след среща между представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в Народното събрание във връзка с предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на „Лукойл“, съобщава БТА.

Петков коментира, че срещата е била ползотворна, тъй като е било решено да се фокусират върху събирането на данъците от „Лукойл“.

По-рано на пресконференция съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски съобщи, че имат уверението на правителството, че „Лукойл“ ще плати дължимите 500 млн. лева данъци.

В момента няма смисъл да се направи прекратяване на дерогацията след седем дни, защото това може да донесе стрес на пазара, много по-разумно е да се фокусираме върху това държавата да си събере данъците“, заяви Кирил Петков след срещата.

Попитан дали е била необходима тази заплаха от ГЕРБ-СДС и ДПС за отмяна на дерогацията, за да се съберат данъците, той каза, че и финансовият министър вече е бил заявил на „Лукойл“, че трябва да си плаща данъците по правилата.

„Лукойл“ трябва да са наясно, че ако не си плащат данъците,

има всякакви други методи държавата да реагира, посочи Петков.

„Лукойл“ имат едни стари загуби, които се опитват да използват, обаче според нас и според финансовия министър, те не могат да използват тези стари загуби, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ.

Той призова компанията да не се опитва да избегне плащането на данъците, използвайки стари загуби, а „да си внасят данъците, както трябва, без да се опитват да играят такива игри“.

На въпрос как ще стане възможно от следващия вторник потребителите да получават компенсация от 0,73 лв. на литър на гориво, Кирил Петков коментира, че трябва първо „Лукойл“ да си платят данъците и тогава ще мислят как да ги изразходват.

Знам, че сме в предизборна кампания, каза той. Това, което е важно, е първо парите да се съберат във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, посочи Петков.

Нека първо да видим парите там, винаги, когато има готови пари, те могат да се дават, допълни Петков.

Относно механизма на компенсации, Радослав Рибарски (ПП-ДБ) припомни за 25-те стотинки на литър, давани от кабинета „Петков“ в подкрепа на потребителите.

Сега трябва да видим, съгласно европейските директиви, какво може да се направи, допълни той.

Рибарски посочи, че в Закона за енергетиката са разписали модела, по който ще функционира пазарът и ще се либерализира търговията на едро, а тя има пряко отношение към Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Но не трябва да обвързваме ветото на Закона за енергетиката с това, което беше обсъждано днес, а именно горивата и това, което се очаква да плати „Лукойл“ като данъци, отбеляза той.

Кирил Петков посочи, че е важно ветото да бъде преодоляно максимално бързо, защото второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост е функция на този закон.

Докато ветото стои, целият процес се забавя и може да изпуснем второто плащане да влезе тази година, допълни той.

Затова в петък се явяваме заедно, максимално бързо да отхвърлим ветото, да се опитаме да намалим вече направената забава, така че парите да влязат максимално бързо в българския бюджет, заяви Петков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук