Германия коронавирус

Локдаун в Германия влиза в сила от днес заради високия брой на новозаразени с коронавирус. Той ще продължи до 10-ти януари.  По-строгите ограничителни мерки ще действат на територията на цялата страна, а от българското външно министерство препоръчва на нашите сънародници да се въздържат от пътувания в Германия.

Какви са ограниченията?

По информация на посолството на България в Германия действащите ограничения, които ще бъдат в сила по време на Коледните и Новогодишни празници, са следните:

  • остават разрешени събиранията до петима души от собственото и от още едно домакинство
  • в периода 24-26 декември се допуска събиране до четирима души извън собственото домакинство
  • на 31 декември 2020 г. и 1 януари 2021 г. се въвежда за цялата страна забрана за събирания
  • допуска се провеждането на богослужения в църкви, синагоги и джамии, както и събиранията на други религиозни организации, при условие минимално отстояние от 1,5 м, носене на маска и без пеене.

В някои области беше въведен и вечерен час.

Вечерен час от 21:00 до 5:00 ч. вече беше обявен за цяла Бавария. Тюрингия също наложи ограничения за излизане между 22:00 и 5:00 ч., които са в сила за цялата провинцията. В Баден-Вюртемберг от 12 декември беше въведен вечерен час между 20:00 ч. и 5:00 ч.

От българското министерство на външните работи припомнят, че при пристигане от рисков регион в Германия, какъвто е и България, се изисква онлайн регистрация преди пътуването на интернет адрес: https://www.einreiseanmeldung.de., като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите лица да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването или да направят такъв след пристигането си.

Изключение от изискването за регистрация се прилага само в случаите на трансгранични пътувания с престой в провинцията под 24 часа.

Действащият режим за пристигащите от рискови региони е задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден след влизане в страната и отрицателен резултат от PCR тест.

От 11 декември 2020 г. задължителната карантина в провинция Северен Рейн-Вестфалия за пристигащите от рискови региони отпадна.

Властите съветват българските граждани, планиращи пътуване в Германия, да следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност в отделните федерални провинции.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със задграничните представителства на България в Германия – посолството ни в Берлин и генералните консулства във Франкфурт и в Мюнхен.

Пореден рекорд на смъртните случаи в Германия за денонощие

Броят на смъртните случаи на пациенти с коронавирус в Германия през изминалите 24 часа се е увеличил с 952 души. Това е най-големият брой починали за денонощие за целия период на пандемията. По данни на института Робърт Кох  общият брой на смъртните случаи в страната вече  е 23 427.

През изминалия ден в страната са регистрирани 27 728 случая на инфекция, а от началото на пандемията коронавирусът е открит при 1 379 238 граждани на Германия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!