Реч на Нейно превъзходителство посланика на САЩ в България Херо Мустафа на четвъртата годишна среща на общността на Фондация „Америка за България“ под надслов „Заедно светим по-ярко“, 14 юни 2022 г.

Добро утро!

Бих искала най-сърдечно да приветствам всички вас. Специални поздрави за Фондация „Америка за България“, че организира този толкова важен форум днес. Благодаря за невероятните усилия на Фондацията за укрепване на връзките на приятелство между САЩ и България. Така че присъединете се всички към моята благодарност към Фондацията.

За мен е огромно удоволствие да поставя началото на проява, която ще отбележи едно истинскo вълшебство – вълшебство между нашите два народа, когато се съчетаят най-ярките ни умове. Чували сте ме много често да казвам, че САЩ и България са приятели, партньори, съюзници. Насърчаването на нашите двустранни отношения и изграждането на по-благоденстващо, справедливо и сигурно бъдеще изисква нещо повече от междудържавна дипломация. Това изисква усилия от цялото общество. Днешната проява има за цел да отбележи усилията на една изключителна група хора и организации от цяла България, които са се посветили на изграждането на по-добро бъдеще.

Очевидно времената, в които живеем, са сложни, тревожни. Абсолютно неоснователна война се разразява в Украйна. Тя доведе до смущения в доставките на енергия, на храни, до огромна хуманитарна криза. Войната в Украйна и последиците от пандемията – всичко това води до икономическа несигурност, смущения в глобалните вериги на доставка. Тези и други проблеми поставят на изпитание нашите демократични институции – и тук в България, и на други места по света. Въпреки това, аз съм човек пълен с надежда. Чували сте ме да казвам, че любимата ми българска дума е „надежда“. Прояви като тази утвърждават надеждата ми и силната ми вяра, че когато хората се съберем заедно, за да се справим със сложни предизвикателства, можем да постигнем забележителни неща – било то подкрепа за предприемачеството, подпомагане на младите хора да усвоят умения за собствен бизнес, подкрепа за STEM обучението и иновациите, укрепване на върховенството на правото. Усилията на всеки един от вас имат значение и благодарение на вашата работа животът на вашите общности се променя. Приятелствата, партньорствата от работата ви с Фондация ще останат за цял живот.

Разбирам, че сред нас има много представители на Северна България. Приветствам ви! Знам, че работите в сферата на туризма, на регионалното развитие. Възхищавам се на вашата работа. Миналата седмица бях на повторното откриване на тракийската гробница в Свещари след многогодишно възстановяване и реконструкция, финансирани от американското правителство. През изминалите години вложихме над два милиона лева за възстановяване на вашите културни паметници от Античността. Така че, когато между нашите страни има и директни полети, което ще стане много скоро, повече американци, повече хора от цял свят ще могат да се докоснат до красотата на България, която накара всички американци в тази зала да се влюбят в страната ви.

Готови сме да бъдем ваши партньори в тези усилия, било то в сферата на опазване на културата, разширяване на търговските отношения със САЩ или укрепване на доброто управление на местно равнище. Ние сме приятели, партньори и съюзници. В заключение нека кажа едно „Благодаря“ – благодаря на всеки един от вас. Тази проява е озаглавена „Заедно светим по-ярко“. Има и друга подобна фраза, която обичам да повтарям: „Заедно сме по-силни“. И двете са важни и днес повече от всякога ние вървим напред заедно, рамо до рамо.

Обичам те, България!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук