Един от начините да започнем да преодоляваме неравенството и бедността, е да променим данъчната и социална политика, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по промените в Закона за ДДС. Тя аргументира поредното предложение на левицата в този мандат на парламента за промяна в данъчната система на България, предвиждаща отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивен такъв за доходите на физическите лица, без да се пипа корпоративният данък.

„Предлагаме освобождаване на млади и работещи хора, до 26 години, от данък върху доходите на физическите лица. Това са 614 613 души. Предлагаме семейно подоходно облагане, което означава, че за всяко работещо семейство, в което родителите са си внасяли осигуровките през последните 12 месеца, ще има по 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете. Така в семейството ще остане повече разполагаем доход“, обясни Корнелия Нинова.

Сред предложенията на опозицията са още безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст, както повишаване на стойността на ваучерите за храна на работещите. Според изчисленията на БСП предложенията им ще струват на държавата 1,7 млрд. лв.

„Знаете ли колко средно, годишно и еднолично харчи от прозореца на джипа Бойко Борисов? Между 2 и 3 млрд. годишно, извън бюджета. Без цел, без приоритети. Единствено за лични дивиденти и политическо оцеляване“, каза още от трибуната Корнелия Нинова.

Нинова се позова на доклад на Световната банка от тази година, според който пандемията от коронавирус е направила бедните още по-бедни. Нашата страна не прави изключение, обясни лидерът на БСП, цитирайки данни на БНБ, според които малките депозити у нас намаляват, а големите растат 3 пъти повече от средното, което е сигнал за нарастващо неравенство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук