Корнелия Нинова и Бойко Борисов
На снимката: Корнелия Нинова и Бойко Борисов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи в коментар пред БНР за проведения Консултативен съвет за националната сигурност (КСНС), че на заседанието премиерът Борисов и Цветанов атакували в синхрон президента Радев.

„…Единият за тъмнината и светлината, прозрачността и кражбата в държавата – Бойко Борисов, а другият – за превъоръжаването на армията и затова какъв самолет да бъде купен. Стратегия за сваляне на авторитета на Румен Радев виждам зад това – каза червеният лидер – …Изненадах се след края на КСНС, защото вътре и дума не е ставало за излизане на България от ЕС и НАТО. Нито един от текстовете не навежда на такава мисъл и изведнъж отвън се говори това. Те не могат да проумеят, че могат да имат институция, която не им е послушна. Третото е една координирана атака срещу президента Радев и БСП за сваляне на авторитета на президента. Координирана, защото мисля, че това се прави от Цветан Цветанов в ролята му на уж лошото ченге, а Бойко Борисов – уж добрият“.

Нинова също като президента Радев смята, че трябва да има промяна на статуквото, в противен случай ще дойдат националистически, популистки вълни, с които е непредсказуемо накъде ще тръгне Европа и България. „Споделям казаното от президента Румен Радев“, подчерта тя.

Лидерът на БСП коментира и задържането на кмета на район „Младост“, която е обвинена във взимане на подкуп. Според нея, начинът на задържането й е минал нормалността и границите:

„Задържането пет часа на улицата, на тротоара с белезниците – повече показност, отколкото съдържание. Подобни показни арести, приключиха с осъдителни присъди за България в Страсбург и ги плати народът“.

Корнелия Нинова отговори и на твърденията на нейни колеги, че призивът и за намаляване на депутатските заплати и почивни дни е популизъм като уточни, че това предложение го е направила още преди година, когато бе избрана за вицепрезидент на Социалистически интернационал.

„Смятам, че всяка привилегия на политиците е стъпка към политическото ни самоубийство в ситуацията, в която се развива Европа, а и България. Всички говорим лицемерно колко са големи неравенствата и как трябва да се справим с това, но със собствените си действия увеличаваме неравенствата вместо да се борим с тях“.

Лидерът на БСП подчерта, че 400 хиляди българи работят на минимална заплата и тя се е увеличила с 50 лева, две трети работят за средна заплата, качена със 120 лв, а депутатската за същия период е скочила с 564 лева. По думите на Нинова пропастта между политическия елит в Европа, и в България, се увеличава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!