Тихомир Безлов
на снимката: Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

Задържането на кмета на софийския квартал „Младост“ Десислава Иванчева се превърна в едно от най-дискутираните събития в българското общество ппрез последните дни. Въпреки че не е политическа или обществена фигура от национален мащаб, тя получи значимо медийно внимание и действията на институциите срещу нея предизвикаха отзвук на национално ниво. Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията г-н Тихомир Безлов изтъкна, че това се дължи на няколкото значими аспекта на интереса към случая.

По думите му първият аспект е начинът, по който бе извършено задържането, вторият е дейността на Десислава Иванчева като кмет и третият е оценката на ефективността на агенцията, която извърши акцията. Г-н Безлов е на мнение, че процедурата па ареста е изпълнена с нередности, които може дори да доведат до завеждане на иск от страна на потърпевшата срещу държавата.

„…Едно от нещата, което е ясно, е, че г-жа Иванчева вече има възможност да съди държавата. Начинът, по който се държаха с нея, дава такива основания, това е реалистично“ – каза експертът.

Много хора са на мнение, че независимо от виновността или не на Иванчева, отношението на властите към нея буди тревога и й печели симпатии. Тихомир Безлов подчерта, че тези обществени настроения ще бъдат утежняващи за по-нантатъчния ход на процеса срещу нея и това трябва да се има предвид. По думите му Иванчева е успяла в голяма степен да изпълни своите предизборни обещания и да блокира застрояването на „Младост“, с което е влязла в конфликт с много едри инвеститори. Именно това я прави атрактивна за обикновените граждани и я превръща в своеобразен символ на техния протест.

„Госпожа Иванчева се оказа изразител на яростен протест срещу случващото се в големите градове и курорти, срещу строителните предприемачи, начина, по който те завземат и подяждат националното богатство“ – посочи Безлов.

Той не вижда основателни причини арестът да бъде извършен толкова демонстративно и заяви, че независимо дали това е станало умишлено или поради необмислени действия на служителите на антикорупционното звено, задържането си остава една „зле проведена операция“.

Цялото интервю с Тихомир Безлов можете да видите тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!