Никол Пашинян
Никол Пашинян

Арменската полиция блокира централния „Площад на Републиката“ в Ереван и обяви, че провежданият там митинг на опозицията е незаконен. От полицията обещаха, че ще окажат „съдействие на опозицията за провеждане на митинга на друго място, където няма да се нарушават правата на другите граждани“.

Засега участниците в протеста не бързат да напуснат площада, на който се намира и министерският съвет на страната. Успоредно с това на една от централните улици на арменската столица се провежда многолюдно шествие.

В неделя към демонстрацията се присъединиха и свещеници от Арменската православна църква. Те призова всички участници в протеста да запазят спокойствие.

Днес арменската полиция арестува лидера на опозицията Никол Пашинян, малко след като той прекрати срещата си с премиера Серж Саркисян.

„Народът трябва да освободи Никол”, каза Сасун Микаелян пред журналисти, малко преди и той да бъде арестуван от полицията за борба с безредиците. От десет дена опозицията води масови демонстрации против Серж Саркисян, когото неговите противници обвиняват, че завзема властта.

Преди Пашинян да бъде арестуван, бяха организирани разговори между него и Саркисян. Премиерът и бивш президент на Армения Саркисян напусна телевизионна среща с Пашинян малко след като тя започна, осъждайки „изнудването“ на опозицията.

„Дойдох тук, за да обсъдим вашата оставка“, каза пред камерите Пашинян, лидерът на опозиционната Партия Граждански договор.

„Това не е диалог, това е изнудване, мога само да ви посъветвам да се върнете към правната рамка … иначе ще поемете отговорността“, отговори Саркисян.

„Вие не разбирате ситуацията в Армения. Силата сега е в ръцете на народа“, каза Пашинян.

„Партия, която е спечелила осем процента на (парламентарните) избори, не може да говори от името на народа“, каза Саркисян преди да излезе от заседателната зала в хотел „Мариот“ в Ереван.

Пашинян след това обеща да „засили натиска“ върху Саркисян, за да го принуди да подаде оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!