Нинова, козички

В декларация от името на парламентарната група на партията Нинова отправи остри критиките към кабинета заради действията му преди 2 години, по време на регистрираните случаи на чума по дребните преживни животни в няколко Странджански села. Лидерът на левицата се позова на окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), с което фермерката от село Болярово Ани Петрова спечели съдебната битка с държавата. С него съдът потвърди на практика, че заразата не е устоновена.

Нинова припомни думи на премиера от парламентарната трибуна, в които той я е сравнил с Меркел, която се била „вързала“ по същия начин на „мощна хибридна атака“:

„Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както вас, госпожо Нинова, с козичките. Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено млако детенце. това беше мощна хибридна атака и тя се върза, както вие сега. Аз понеже много обичам животните, иви завидях – и аз исках да ги погаля, козичките“ – цитира дословно Нинова думите на Борисов към нея.

„Господин Борисов, само че вместо да ги погалите, ги избихте незаконно“ – обърна се тя задочно от парламентарната трибуна към премиера.

Помощ срещу БАБХ

Корнелия Нинова заяви готовност БСП да окаже помощ на всеки човек от региона, който е бил засегнат от извършеното умъртвяване на животни от страна Българската агенция по храните (БАБХ), за да заведе граждански иск за нанесени вреди. Тя се закани и да извади всички стенограми от заседанията при председателя на парламента, с което се надява да докаже своята отстоявана тогава теза, че заразата не е доказана, за което получила упреци, че използва темата, за да „готви преврат“.

„Ще помогна на всеки, който се чувства засегнат, да заведе граждански иск. Това няма да е преврат, а справедливост за хората“, заяви лидерът на БСП от парламентарната трибуна.

Според Нинова БАБХ е умъртвила хиляди животни без да има реална причина за това. Лидерът на БСП ще инициира и изслушване на премиера Борисов по темата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!