Лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете декларация от трибуната на парламента, в която попита премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването защо са излъгали медицинските сестри, предаде репортерът на ДЕБАТИ.БГ в парламента.

„Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри? Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат. Има постановление на Министерски съвет от 10 април 2019 г., в което е решено 50 млн. лв. да бъдат отпуснати от бюджета на Министерство на здравеопазването, а не на Здравната каса. Има второ постановление от 9 май 2019 г., това е само един месец по-късно. Тези 50 млн. стават 6. Оттогава досега поне седем пъти по различни поводи Бойко Борисов заявява: Дадохме 50 млн., знаейки, че всъщност са дали 6. Министър Ананиев да се оправдава казва премиерът и той министърът напълно безсилен да замаже тази лъжа, прехвърля на Здравната каса отговорността. Само че членове на Надзорния съвет открекоха. Свидетели сме на поредица от лъжи от премиер през министър и накрая се вижда в какво състояние са нещата. Ние се срещнахме с медицинските сестри. Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Решението не е на Министерство на здравеопазване, а на Министерски съвет. Доколкото знаем, все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет. Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат. Уважаеми здравни работници, вие искате основно три неща – Закон за съсловните организации, който ни представихте“, каза Нинова.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, от своя страна, продължава да твърди, че правителството не е излъгало медицинските сестри като е казало, че е отпуснало 50 милиона лева.

„86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати. С отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри. Такава е счетоводната практика и отчетността, че на тримесечие се дават тези отчети. Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз”.

И добави:

 „Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв. е факт, защото има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор. За това е. Основно е за това. Искам да ви кажа, че Министерският съвет може да предоставя средства само по законов ред. Когато отпуснахме първите 30 млн. лв., ние достигнахме едно ниво на финансиране на дейностите извън задължителното здравно осигуряване”.

Ананиев повтори:

„Понеже протестът продължи да се провежда, Министерският съвет взе решение, че трябва да подкрепи медицинските сестри и бързо решение взе, като предостави допълнително до 50 млн. лв.”.

По думите му „тогава се установи, че тези 6 млн. лв. са единствената възможност да предоставим, щяхме да отидем в ЕК като държавна помощ”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!