Лидерът на БСП Корнелия Нинова

„С нас са близките на жертви на тежки престъпления, в чиито случаи е прилагано съкратено производство или предстоят процеси, както е случаят с Криси от Сотиря. Те ще представят исканията си и подписката, която са събрали от цялата страна – за справедливост и възмездие за тези престъпления. От наше име искам да заявя, че категорично ги подкрепяме“, заяви в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП каза, че са внесли законопроект, в който се казва, че в тези случаи на тежки телесни повреди, убийства, тежки престъпления, няма да се прилага споразумение, няма да се намалява присъдата от доживотна без право на замяна на по-малка.

„По наше предложение не се дава право или възможност на съд или прокуратура да преценяват всеки случай поотделно. Днес ще се разгледа нашият закон в правна комисия. Обръщам се към всички – политици, общественици, всички – няма партиен цвят в тази работа. Единственото желание на тези хора е техните близки да бъдат възмездени справедливо. Искаме и бързо да се гледа нашето предложение, защото ако то бъде прието до влизане в съда на делото по случая „Сотиря“, то за него ще се приложи новият закон и няма да има съкратено производство“, добави Нинова.

Според Нинова, предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс могат да се прилагат и назад във времето, до влизането на делото в съд.

„Има предложение от колегите от ГЕРБ – за промени в Наказателния кодекс, който няма обратно действие. Ще има действие занапред – в момента, в който се публикува. Всички досегашни случаи няма да могат да бъдат засегнати. Не случайно призовавам за разум и да не си мерим партийните предложения. Предложението на ГЕРБ е да може и занапред да се намалява присъдата, но вместо с 1/3 – с 1/5. Така не правим нищо – тяхното предложение е всеки случай да се преценява от съда. Ние не сме съгласни с това – искаме в закона да има категорична забрана и всеки съд и прокурор да се съобразява с това – никакво съкратено производство, никакви споразумения, нито намаляване на присъдата при извършване на тези престъпления“, подчерта Нинова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!