Мъж беше арестуван на летище Кайен-Феликс Ебу, във Френска Гвиана, при опит за контрабанда на близо сто тарантули, скрити в багажа му.

Големият „почитател на насекомите“, както самият той се е представил пред полицията е полски гражданин, който е летял за Париж.

Според информацията, властите са намерили в куфара му 38 възрастни тарантули, 50 млади екземпляра и десетки пашкули, пълни с яйца, съхранявани в пластмасови бутилки, увити в дрехи, за да не се виждат. Транспортирането на живи тарантули не е незаконно, но се регулира от френската агенция Oncfs, защитавайки защитените и застрашени местни видове.

Не се знае как и къде туристът е получил всички тези паяци. Френска Гвиана е известна с биоразнообразието си: там живеят 515 различни вида паяци. И през годините се наблюдава значително увеличение на черния пазар на редки тарантули, като ентусиастите са готови да платят дори стотици долари, за да притежават такъв.

Предвид големия брой екземпляри, за полския турист е трудно да иска да запази всички тези тарантули за частната си колекция. Много по-вероятно е той да е искал да ги продаде и може би дори е създал малка незаконна развъдна дейност.

Обикновено контрабандните паяци се продават на животновъди или колекционери, които търсят екземпляри, които да бъдат показани в стъклени витрини или да красят предмети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!