Искате празен чек за политическото оцеляване на Борисов, заяви лидерат на опозицията Корнелия Нинова по време на дискусиите в парламента по темата за актуализацията на бюджета и намерението за изтегляне на външен заем. Управляващи и опозиция противопоставиха диаметрално противоположни виждания за нуждата от заем и за финансовите разчети, които налагат актуализация на бюджета. Оказа се, че дори няма единодушие каква точно е обсъжданата сума на заема. От заявените позиции става ясно, че освен от управляващите, актуализацията ще бъде подкрепена още от ДПС и Патриотите, докато срещу нея енергично се противопоставя „БСП за България“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини кабинета в непрозрачност в работата с финансите на данъкоплатците, като се позова на изказвания на финансовия министър и премиера. Тя заяви, че по виждане на опозицията, данните от кабинета са били фалшиви и „бюджетът е кух“.

„Актуализацията на бюджета трябва да реши възникналите проблеми в различни сектори в резултат на кризата. Преди да започнем обсъждането за промените, трябва да имаме пълна картина на изходната точка, от която тръгваме. Какво е настоящото финансово състояние на България. На 29 февруари 2020 г. разбрахме от финансовия министър, цитирам: „Към февруари месец 2020 г. реализираме излишък от 1, 5 млрд. лв.“ Три седмици по-късно на 18 март разбрахме от премиера Борисов, отново цитирам, за да няма после обвинения в неистини: „От излишък в края на февруари бюджетът вече е на дефицит от 3,5 млрд. лв.“ За три седмици по думите на финансов министър и премиер 5 млрд. лв. просто изчезнаха. Питаме къде са? Защо ги няма? Получихме отговор от самия премиер, отново цитат: „На дефицит сме, защото бюджетът не се попълва, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система“.

По думите на Нинова ако се следва логиката, датите и числата, то премиерът твърди, че пенсионерите са стопили държавната хазна за три седмица с 5 млрд. лв.

„Фактите обаче са други. Месечно за пенсии от бюджета се заделят 770 млн. Изводите оставям на вас. За нас изводът е следният. Балонът за излишъци, за цъфтеш, за просперитет се спука. Истината лъсна, числата са били фалшиви и бюджетът е кух. Сега правителството иска заем до 10 млрд. лв. за справяне с кризата“, изтъкна Нинова.

Според нея безспорно ще се взимат заеми, но не в такъв размер. Тя предупреди, че големият дълг, който ще се вземе, няма да помогне, защото мерките не обхващат огромни групи българи, които имат спешна нужда от подпомагане. Лидерът на БСП заяви, че техните депутати няма да подкрепят актуализацията.

На България в сегашната ситуация е нужна гарантирана ликвидност и сигурен фискален буфер при усложняване на кризата, като нито един лев от новия дълг няма да се похарчи без съгласието на НС, отговори министърът на финансите Владислав Горанов.

„Новият дълг на обща стойност 10 млрд. лв. за 2020 г. е нужен за фискален буфер при евентуално утежняване на икономическата криза. Нито един лев от него няма как да се похарчи като допълнителен разход от бюджета, без да се гласува от Народното събрание – заяви при обсъждането на актуализацията на бюджета финансовият министър Владислав Горанов.

Той обясни, че новият дълг е необходим за покриване на погашения по текущ публичен дълг (2.2 млрд. лв.), за финансиране на очаквания дефицит (3.5 млрд. лв.) и за капитализиране на Българската банка за развитие (0.7 млрд. лв.). Остатъкът до 10 млрд. лв., както и парите във фискалния резерв, ще се пазят като резерв при необходимост от ликвидност в икономиката, в държавния или в банковия сектор.

„Държавата трябва да разполага с достатъчно ликвидност. Във валутен борд ние нямаме друга възможност… Как ще взимаш решения, когато нямаш пари? Колеги, дайте ми възможност от името на правителството да разполагам с вашето разрешение да напълня държавата с пари, ако пазарът ми позволи в най-подходящия момент, след което вие ще вземете решения как да се изхарчат, обърна се Горанов към депутатите.

Днес взимаме решение за 1,7 млрд. лв., 1 млрд. в подкрепа на фонд „Безработица“ и 70 млн. за потенциални допълнителни разходи, свързани с финансирането на лихвените разходи, ако те се увеличат. Нищо друго не предлагаме днес… Причината е, че България е във валутен борд. Това означава, че страната не може да печата пари и да девалвира валутата си, за разлика от повечето държави по света  – обясни Горанов – …Стратегията за поддържане на достатъчно фискални буфери преди да се наложи да се занули фискалният резерв смятам за по-удачна.“

Към края на февруари по данни на финансовото министерство фискалният резерв е 10.6 млрд. лв., но половината от тези пари не могат да се харчат, защото включват Сребърният пенсионен фонд и фондовете за АЕЦ „Козлодуй“.

Румен Гечев от БСП заяви, че правителството подхвърла числа без никакви разчети. По думите му както дефицитът ще скочи над 3,5%, така и заложеният спад на икономиката ще надхвърли 3%. Безработицата също ще бъде над очакваните 2%.

Йордан Цонев от ДПС направи уточнението, че е непрофесионално да се говори за 10 млрд. лв. нов дълг, защото се предлага да се увеличи досегашният таван от 2.2 на 10 млрд. лв., т.е. със 7.8 млрд. лв. повече.

„Ние ще подкрепим така предложеното изменение на държавния бюджет. В условия на тази криза ние отказваме да бъдем несъпричастни с останалите институции“ – заяви Цонев, но предупреди, че очаквониата на кабинета са оптимистични и спорид ДПС ударът по икономиката ще бъде по-тежък.

Обединени патриоти също застанаха зад актуализацията, като се обосноваха, че е необходим буфер, защото кризата ще е тежка и ще трябва да се помага на много хора, дори и епидемията да свърши за два месеца.

Гласуването на първо четене са очаква по-късно тази вечер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!