Нинова, козички

Днес хиляди сме по улиците и площадите на България, с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на дебатите по вота на недоверие.

Пред депутатите в парламента Нинова представи мотивите на опозицията за искания срещу кабинета вот на недоверие за борба с корупцията.

Според нея нахлуването на прокуратурата в президентската институции и разследванията срещу двама съветници на Румен Радев е само поводът за общественото недоволство, а причините за него са много по-дълбоки.

„Те се коренят в нетърпимостта към корупционното управление на правителството на Бойко Борисов и изградения от него едноличен олигархично-мафиотски модел на властта“, категорична е Нинова.

 

Нинова разкритикува шумните и показни акции на прокуратурата.

„Платени социолози през послушни медии изтъкват величието на диктатора и безсмислието да има опозиция. Мафията се храни чрез страха и се пази с бухалка, обяви още Корнелия Нинова.

Тя припомни, че първият вот на БСП срещу кабинета „Борисов 3“ също е бил по темата за корупцията.

Нинова се позова и на изследване на Евробарометър, което сочи, че именно това е един от най-големите проблеми на нашата страна.

„Корупцията е легализирана институционално“, смята Нинова, според която „пипалата на мафията“ са във всички държавни структури.

Лидерът на БСП подчерта още, че медийната пропаганда в България също полага големи усилия да се запази статуквото.

„Ето това е стройно изградения, ревностно пазен, мафиотски модел“, заяви още лидерът на левицата.

 

83% от българите смятат, че корупцията е широко разпространен проблем в страната, заяви Нинова.

Лидерът на БСП отчете и увеличение на корупционните скандали, които според нея са над 25.

Корупцията е легализирана институционално, подчерта Корнелия Нинова.

47 са контролните органи за борба с корупцията, създадени от кабинета Борисов. Седем са оправдателните присъди за корупция, а само три са осъдителните.

12 министри и седем заместник-министри са освободени заради корупция, отчете Нинова.

Дебатите по днешния вот започнаха и с настояване на БСП премиерът Бойко Борисов да присъства на дебатите по вота на недоверие.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева отговори, че премиерът Борисов все още не се е завърнал от Европейския съвет в Брюксел, а това е причината да отсъства днес от пленарната зала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!