икономика на България

На 21 април правителството мобилизира около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които заради кризата са били в неплатен отпуск и не могат да полагат труд. Средствата бяха обявени от финансовия министър Владислав Горанов, до момента обаче не е ясно каква част от тях е използвана и кой е успял да стигне до средствата. Какво показват цифрите ?

Огромна част от подалите заявление фирми все още чакат одобрение

В края на април премиерът Бойко Борисов обяви, че малките фирми ще могат да получат над 170 млн. лв. безвъзмездна помощ по облекчени правила, за да се справят с негативните ефекти от ограниченията заради коронавирус.

Това на практика беше първата мярка с грантове, а не кредити за бизнеса, като идеята бе поне 20 хил. компании да бъдат подпомогнати с между 3 и 10 хил. лв. точно в най-трудния момент от кризата – когато моловете, заведенията и хотелите бяха затворени, а на хората се препоръчваше да излизат от домовете си само при нужда.

Три месеца по-късно огромната част от дружествата, които са подали заявленията си за подпомагане, все още чакат одобрение, а дори тези, които са получили зелена светлина, още чакат парите си, пише „Капитал”.

Забавянето е колосално и ако темпото на обработка на документите не се ускори, то най-вероятно ще има чакащи и през декември. Проблемите най-общо са сведени до липсата на добре подготвени проекти и липсата на административен капацитет.

Тази седмица тепърва започна кандидатстването по обявената иначе в края на май схема за подпомагане на средните предприятия с между 30 и 150 хил. лева.

По нея заявления ще се приемат до 24 август, което означава, че първите грантове могат да бъдат платени едва през октомври, и то ако Управляващият орган на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, от която се осигуряват средствата, успее да осигури достатъчно експерти за обработване на документите и по двете схеми за помощ към бизнеса.

Интересът към мярката за микро и малките фирми бе огромен – над 27 000 бяха подадените заявления по нея и това на практика блокира администрацията на програма „Конкурентоспособност“.

От Министерството на икономиката съобщиха за „Капитал“, че към 7 юли одобрените за финансиране проектни предложения са едва 4024, или около 15% от постъпилите.

Обща стойност на заявената в тях помощ е 33.7 млн.лв., което е около 20% от бюджета.

Към момента обаче са подписани само 1836 договора за предоставяне на безвъзмездната помощ с одобрените за финансиране кандидати.

Първите плащания по тях  бяха наредени на 1 юли. Тогава 807 фирми получиха общо малко над 7.3 млн. лв., или средно по 9000 лева на предприятие.

Експертите на Емил Караниколов отдават бавното оценяване на проектите на лошата подготовка на кандидатите.

Мярката 60/40

Близо 129 милиона лева са изплатени към бизнеса по мярката 60/40 към края на юни. От мярката, която е част от подпомагането на бизнеса за справяне с последствията от коронавируса са се възползвали малко над 8400 работодатели, сочат данните на Националния осигурителен институт.

Това обаче е около едва 13% от отпуснатите над 1 млрд. лв.  Първоначално държавата предвиждаше право на помощ  да имат над 107 300 фирми. Приблизително 4 от всеки 10 работодатели са се възползвали от компенсациите през трите месеца.

Близо 35% от възползвалите са получили компенсации само за месец. Най-много са  търговците – 26,4, следват ги хотелиери и ресторантьори – 19,3%.

Това са и секторите, които бяха най-силно засегнати от ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19

Почти половината от запазените работни места са в сектор “Преработваща промишленост”. Но данните показват, че това са само 15,4% от работодателите.

Най-облагодетелствани са фирмите в София – всеки трети работодател е от столицата. А за запазването на работните места са отишли близо 49 млн. лв., или 38% от парите.

В топ 3 влизат и Бургас и Пловдив, но работодателите в тези градове са получили едва по около 7% от раздадените 128 млн. лв.

През най-тежкия месец на кризата – април, държавата е давала под 400 лв. за заплатата за всеки втори одобрен служител по схемата.

227 компании във високотехнологичния сектор са поискали помощ по мярката 60:40.

Кой е получил най-много?

Най-много пари към 3 юли е получил производителят на кабелни системи за автоиндустрията – “СЕ Борднетце – България” – 2,8 млн. лв.

Втори се нарежда заводът на “Язаки” с 2,3 млн. лв.

А “Идеал Стандарт-Видима” общо е получила 2,1 млн. лв., за да запази служителите си.

Удължаване на мярката 60/40 до края на септември

От 15 юли започна кандидатстването по новия дизайн на мярката 60/40. Вече са включени повече сектори.

Мярката  е с акцент върху хотелиерския и ресторантьорския сектор и специално върху сезонните работници, а в сектора на здравеопазването за компенсации ще могат да кандидатстват всички, които нямат сключен договор със здравната каса, включително лекари по дентална медицина.

Ще могат да кандидатстват и частни детски ясли и градини, както и учебни центрове. Средства няма да се изплащат за служители в селското, горското и рибното стопанство, финансови и застрахователни дейности и държавно управление.

Мярката ще действа до 30 септември, а при необходимост може да бъде удължена и до края на 2020 г.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци или осигуровки за тази година, но следва да са ги декларирали като дължими. Трябва да са платили данъците си към 31 декември 2019 г.

Подпомагането на работниците ще е по същата схема – за всеки осигурен ще се предоставят средства в размер на 60% от осигурителния доход за май 2020 г., както и 60% от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя.

Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца в периода от 1 юли до 30 септември 2020 г. За сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ за наетите след 1 юни 2020 г. критерият е осигурителен доход за длъжността.

От 1 юли мярката 60/40 вече действа заедно с две схеми по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси.

Работодателите от сектора на туризма и пътническите превози ще могат да кандидатстват освен за 60/40 и за компенсации от 290 лв.

Също от 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката „Заетост за теб“, с която могат да наемат безработни за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева и осигуровките.

Реакцията на работодателите

Мярката 60 на 40 не решава проблема на пазара на труда, заяви председателят на Стопанската камара Радосвет Радев. По думите му мярката не може да спре ръста на безработицата.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал е по-позитивно настроен, особено след удължаване и разширяване на мярката.

Според него всяка трета фирма ще може да се възползва от новия формат  като единственото опасение е дали предвидените от държавата средства ще стигнат за всички желаещи..

И средните предприятия вече могат подават документи за помощ към министерството на икономиката, но заради трудната процедура средствата  ще стигнат до фирмите чак през октомври – ноември.

Отсрочване на кредити за физическите лица

Междувременно БНБ удължи до 30 септември срока, в който клиенти на банките могат да поискат отсрочване на задължения по кредити.

Банките са отсрочили близо 10% от кредитните си портфейли, след въведения на 10 април мораториум върху плащанията по заемите. Над 47 млн. лв. са одобрените от търговските банки безлихвени кредити за физически лица към 5 юли т.г. Това показват данните на Българската банка за развитие.

Към търговските банки, партньори по програмата, са постъпили 19 504 искания за кредити, от които потвърдени са 11 364, а обработващи се – 1645.

Средната стойност на заемите е 4190 лв. 74 на сто от исканията са на лица на трудов договор, а останалите 26 на сто – на самоосигуряващи се.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук