Лидерите на ЕС, които се опитват да се договорят за условията и размера на икономическия пакет за възстановяване от пандемията с коронавируса, ще възобновят разговорите днес по обяд.

Баренд Лейтс, говорител на домакина на срещата и председател на Съвета на ЕС Шарл Мишел, написа в Туитър, че 27-те лидери ще възобновят дискусии след цяла нощ разговори в по-малки групи.

Лидерите на ЕС разединени за парите за подпомагане на икономиките заради коронакризата

Ръководството на Евросъюза се опитва да преодолее разногласията относно създаването на фонда, необходим за подпомагане на икономиката на ЕС при сериозната криза, породена от борбата срещу разпространението на коронавируса.

Липсва и консенсус, както и относно формирането на многогодишния финансов план на Съюза, от който ще се съставят годишните общи бюджети.

Срещата на върха по тези въпроси трябваше да приключи в събота, но преговорите не дадоха краен резултат и тя беше удължена до неделя.

Страните отново не успяха да преодолеят съпротивата на Нидерландия и редица други „пестеливи“ страни от Съюза по въпроси, свързани с фонда на ЕС за икономическо възстановяване.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте настоя държавите-членки на ЕС да запазят правото си на окончателно одобрение за отпускането на финансиране от антикризисния фонд. Той отбеляза, че надзорът на ЕС е необходим, за да задължи държави като Испания и Италия да реформират икономиките си, за да могат по-добре да се справят с бъдещите кризи.

Пестеливата четворка с ново предложение

Новото предложение на пестеливата четворка – Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания – е съотношението безвъзмездни средства/заеми във възстановителния план да бъде еднакво – по 350 млрд. евро и в двете пера.

Става дума за сериозно редуциране на това, което предлагаше Европейската комисия – четворката иска на първо място орязване на плана с 50 млрд. евро, а грантовете да бъдат намалени със 150 млрд.

Това предложение се подкрепя и от Финландия, която го определя като „балансирано решение“.

На обратното мнение е президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Сделката за спасителния фонд и за бюджета пред провал?

Възможно е срещата на лидерите на държавите членки на Европейския съюз,
която цели достигането на сделка за бюджета и спасителния фонд на целия блок,
да се провали. Това предположи вчера българският премиер Бойко Борисов в
живо включване на страницата си във Фейсбук в неделя.

„Продължаваме, не знам дали ще се стигне до решение. Надявам се. Всички
знаем, че ако си тръгнем без бюджет във време на пандемия, ще бъде много
опасно“, каза борисов.

Малко по-рано през деня германският канцлер Ангела Меркел изрази същите
притеснения.

„Има много доброжелание, но има и много различни позиции. Затова аз ще съм
сред онези, които натискат за сделка, но също така е възможно днес да няма
резултат“, каза Меркел.

Според първоначалния план европейските лидери трябваше в рамките на два дни- петък и събота да приемат правилата за разпределението на 2,4 трилиона евро за общи разходи през следващите седем години и за възстановяването на пострадалата от коронавируса европейска икономика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук