Корнелия Нинова
На снимката: Председателят на БСП Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи остри нападки към управляващите по темата за апартаментите на пресконференция днес, след среща с Младежкото обединение на БСП, което е домакин на Балканска лидерска среща, която продължава. Запитана вярна ли е информацията, че тя е закупила 90 кв. м апартамент за над 21 000 лв. на ул. „Боряна“ в столичния квартал“Овча купел“, Нинова отговори:

„Този апартамент е закупен преди 19 или 18 години, когато нито съм участвала в политиката, даже не съм имала и идея да участвам в нея, камо ли да бъда председател на БСП. Ситуацията е несравнима. Управляващите днес си купуват апартаменти при тези условия, за които знаете. Отхвърлянето на техния проблем, връщайки 20 години назад в съвсем различна ситуация, при различни цени няма да ги спаси от положението, в което се намират.“

Тя добави, че това, което се случва сега, е най-добрият синтез на модела „ГЕРБ“. Според нея това не е просто един изолиран случай за едни хора, купили едни апартаменти и не е „просто поредното петно, което г-н Борисов смята, че така ще изчисти от костюма си“, който „вече целият е в петна“.

„Това е модел, който има поне 3 характеристики. Първата – приемане на закони в услуга на бизнесмени и олигарси, които след това ти връщат тази услуга. Нашата теза е, че корупцията вече е държавна политика, разписана в закон. Цветанов и ГЕРБ приеха закон, който облагодетелства фирмата „Артекс“, която, евентуално, след това им се отблагодарява за тази работа. Втората характеристика е политическият рекет като модел на управление. Няколко дни преди да си купи апартаментите, г-н Цветанов е започнал проверка срещу тази фирма, евентуално и като политически натиск. След което, като е купил апартаментите, проверката е приключила, може да сетим как. Третият елемент е, че хората във властта, чрез такива сделки не само си спестяват пари и купуват на занижени цени, а не плащат данъци. Вследствие на това държавната хазна е ощетена от тези занижени цени… И в същото време преследване на баби за 1,50 лв., защото играят хора, за което им искат касов бон. Съсипване на малки магазинчета с всякакви изисквания – за касови апарати, проверки на НАП, затваряне на магазини, връзка с приходната агенция, която се разпада защото не им работи електронното правителство. Натиск върху бизнеса, натиск върху обикновения човек. 40 лв. на пенсионер великденска добавка, стотици хиляди спестени от тези далавери на управляващите“, заяви Нинова.

Според нея това са два свята или онази паралелна държава, за която БСП говори от три години.

„Едното е народът, другото са те. Защо се получава това? Защото се самозабравиха, защото си повярваха, че са недосегаеми, че за тях няма да има правосъдие, че ще управляват вечно. Лечението на това заболяване, когато толкова дълго си във властта и си се самозабравил, е да се махнеш от там, за да изтрезнееш за реалния живот“, допълни Нинова.

Запитана как БСП е гласувала поправката „Артекс“ в пленарна зала, лидерът заяви, че червените депутати не са я подкрепили.

 Въпросната поправка е добавена в Закона за устройството на територията през 2017 г. Според опозицията тя облагодетелства ползва именно „Артекс Инженеринг“ и техния скандален проект за небостъргач в кв. „Лозенец“, като увеличава срока на валидност на строителното разрешително от 5 на 10 години и така дава възможност да се удължи срокът за завършване на сградата. Вносител на поправката е депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, а Цветан Цветанов я е подкрепил при гласуването в зала. Поправката става известна като поправката “Артекс”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!