Корнелия Нинова, излизане от коалицията
На снимката: Корнелия Нинова

Правителството реши ли да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна, да, БСП ще напусне коалицията. Това каза вицепремиерът Корнелия Нинова пред журналисти в село Първенец, където е насрочена среща със зеленчукопроизводители от пловдивския регион. Тя не за първи път плаши с напускане на коалицията, явно забравяйки рекордно слабия резултат, който постигна партията ѝ на последните избори и факта, че въпреки него, БСП е част от управлението на страната.

„Стигне ли се до решение на Министерски съвет за такъв износ, ние напускаме“, повтори тя и отбеляза, че когато премиерът Петков се прибере, ще има коалиционен съвет.

Припомняме, че днес премиерът е на посещение в съседна Румъния.

„Дали „Авионамс” има капацитет и ресурс за това, което Украйна иска, ще стане ясно, когато премиерът се прибере. Сега не знаем какво очакват от нас“, каза Нинова във връзка с договореното вчера между премиера Петков и президента Зеленски България да ремонтира украинска военна техника.

„Имаме договори с Чехия, с Полша, със САЩ, с Индия, Египет, и др. – и се изнася оръжие за тези държави преди да е започнала войната, преди да е дошло това правителство. Не е възможно в момента да се товари оръжие за Украйна. Държавата, която го придобива, тя става собственик, при нас няма нито един договор с Украйна. Не е възможно да се изнася оръжие зад гърба ми“, заяви още Корнелия Нинова.

Нинова: Бих предложила държавна помощ под формата на торове

Бих предложила държавна помощ под формата на торове“, каза вицепремиерът Нинова и подчерта, че голямата цел е възстановяване на селско стопанство и земеделие.

„Газ ще гарантираме да има, въпросът е цената“, отбеляза още Нинова.

„Вчера земеделските производители, както и индустрията, се обединиха около замразяването на цената на природния газ. Такова искане ми се струва разумно, възможно и ефективно. Таван на тази цена, която е сега и доплащане на цената от страна на държавата – ще помогне“, каза Нинова.

Според нея допълнителното облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества ще даде приход и ще спаси и индустрията, и селското стопанство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук