Румен Радев Испания
Посещението на президента Румен Радев в Кралство Испания започна със срещна с министър-председателя Педро Санчес

Политиците и демагози не разполагат с трезва преценка за опустошителния потенциал на войната или я пренебрегват в името на партиен или користен интерес. Това коментира президентът Румен Радев, който се качи на испански изтребител Eurofighter за демонстрационен полет – част от програмата на посещението му в Испания. 

Много от тях не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. В Европа бушува война, мисията на професионалните военни днес е да не допускаме тя да се разраства.

Президентът благодари на испанските авиатори и техници, които се грижат за сигурността на небето на България. Попитан дали думите му са послание към изпълнителната власт в България, Радев не отговори.

Среща с българската общност

Една от най-големите български общности зад граница е в Испания. Изградените над 50 български асоциации, както и 52 български неделни училища в страната са доказателство за неразривната връзка на българската общност с родината. Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред представителите на българската общност в Испания. Срещата в рамките на официалната визата на държавния глава в страната, се състоя в посолството на България в Мадрид. В разговора участваха българи от различни краища на Испания, където по официални данни от миналата година живеят над 201 хиляди българи.

“Причината за моето посещение и срещите ми с крал Фелипе VI, премиера Педро Санчес и председателя на Конгреса на депутатите Меричел Батет сте вие”, подчерта Румен Радев и отбеляза, че държавните ръководители на страната имат „изключително високо мнение“ за българската общност, която е много добре интегрирана.

„Знам, че съдбата на емигранта не е лека“, посочи Румен Радев и подчерта, че представителите на българската общност в Испания имат пълната подкрепа на българската държава. Испания е страната с най-много български неделни училища и президентът отчете необходимостта от назначаването в българското посолство на съветник по образованието – сфера, която е приоритетна за много от дошлите българи.

Държавният глава благодари на българската общност за усилията за съхраняването на националната ни култура и идентичност.

Присъстващите повдигнаха редица въпроси, включително за създаването в Мадрид на български културен институт, който да носи името на Иван Вазов.

Президентът Румен Радев и съпругата му са на официално посещение в Кралство Испания по покана на Негово Величество крал Фелипе VI. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук