Бойко Борисов

След като за 12 години управление, Борисов не успя да постигне реална диверсификация и подпомогна за рекордно бързото построяване на спорния „Турски поток“ за сметка на интерконектора с Гърция, сега той зове да прекъснем „зависимостите от агресора Путин“. Това стана ясно от извънреден брифинг на ГЕРБ.

По думите му месеци наред е имало „опорни точки и лъжи“.

 На 27 април Василев каза, че през гръцката връзка може да се докарват около 20 млрд. кубика газ, а те реално са към 31 млрд. Така той изтри с гумичка твърдението, че България няма трасета с които да си осигури газ. Това е смешно, ето сега става ясно каква огромна инфраструктура сме построили, за да има диверсификация“, допълни бившият премиер.

Според него чистата печалба ще бъде над 50 млрд. за България от Турски поток, категоричен бе Борисов в опровержение на министър Александър Николов.

„Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,1 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на „Булгартрансгаз“. Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави над 50 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби“, каза бившият премиер.

По думите на му когато е станал премиер всички компресори по газопроводите са били руски и всичко е осигурено от ГЕРБ. Прогнозата му е, че юни месец няма да е готова гръцката връзка.

„ГЕРБ е заявил през парламентарната си група желание да подпомогне всячески Украйна и правителството има нашата подкрепа. Ако искат да работят честно и забравят далаверата, тогава имаме реален шанс да се откачим от „Газпром“ и руския газ. Да махнат посредниците и далаверите, тогава ще имат пълната ми подкрепа. Да отидат да резервират газ по схемата „Държава с производител“, без посредници. Иначе след половин година те ще излязат в опозиция и ще са с половин милиард черни пари и пак ще направят половината медии да излъчват фалшиви новини“, изтъкна бившият премиер.

Под „далаверата“ Бойко Борисов вероятно има предвид новото правителство, което е само на три месеца и не е сключвало никакви договори, а заварва стари, подписани именно от ГЕРБ. Припомняме, че дори не са публични – например пътната карта с Газпром, която предишният енергиен министър Теменужка Петкова упорито крие.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук