газ Великобритания газ криза

Преди 2 дни Русия спря подаването на газ към Полша и България, тъй като двете държави отказаха да нарушат договора за газ, за да изпълнят исканията за плащане в рубли. Така и двете държави защитиха европейската позиция и спазиха европейските предписания, след като газът беше спрян изключително некоректно и в нарушение на установените споразумения.

След спирането на газа президентът Радев за пореден път атакува правителството за това, че от там са отказали да плащат в рубли вместо да отправи укори към руската страна, която нарушава договора.

Любопитно е да се отбелешжи, че в това си изявление Радев направи внушение, че Германия и Австрия са се съгласили да плащат в рубли, което беше впоследствие беше опровергано от австрийския канцлер Немахер. Доказателство, че не плащат, е и днешната новина.

Руската банка „Газпромбанк“ е отказала да приеме плащания в евро от Германия и Австрия за газови доставки през април и май, съобщи „Шпигел“. Случаят засяга плащания на германската фирма „Gazprom Marketing & Trading“ – бивша дъщерна фирма на концерна, но оперираща вече самостоятелно.

„Върнати са плащания на британска дъщерна фирма на „Газпром Германия“, като посочената причина са „неясноти в плащането“. Става дума за съвсем малко количество газ, което представлява само 0,2% от руския внос за Европа. Фирмата може да набави този газ чрез покупки на пазара. Плащанията са по договор в евро.“, съобщава германското министерство на икономиката.

Интересно е анализаторите да разберат защо Радев, първо, заема антиевропейска и проруска позиция, второ, напада собственото си правителство и трето, си позволява да отправя неверни твърдения спрямо Австрия и Германия.

 Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук