Асен Василев и Кирил Петков гешев
На снимката: Асен Василев и Кирил Петков.

През последните месеци енергийните компании, базирани в ЕС, се опитваха да осмислят неясни и понякога противоречиви изявления от Брюксел относно това дали плащането на руски газ в рубли представлява нарушение на санкциите на ЕС.

Досега в три държави от ЕС доставките на руски газ бяха спрени заради отказа на техните енергийни компании да изпълнят руския указ от 31 март, който изисква плащанията за газ от „неприятелски страни“ да се извършват през две сметки в руската „Газпромбанк“ – едната в евро или долара, другата в рубли за окончателно конвертиране на валута.

Много повече енергийни компании обаче извършват доброволно плащания през руски банкови сметки. Всички настояват, че тези плащания са в съответствие със санкциите на ЕС.

Насоките на Европейската комисия не са ясни

В предварителни писмени правни указания, изпратени до страните, Комисията предупреди, че методът на плащане на газ „ще доведе до нарушаване“ на санкциите на ЕС.

През април обаче публикуваните насоки на Комисията казаха на компаниите, че санкциите на ЕС „не забраняват откриването на сметка в „Газпромбанк“. Въпреки това се предполага, че купувачите могат да поискат от руската страна „да изпълни своите договорни задължения по същия начин, както преди приемането на указа“.

И въпреки исканията за по-точна информация, в актуализираните писмени насоки на Комисията по-късно през април не се споменава дали сметки в рубли ще нарушат санкциите на ЕС.

В средата на май, по време на среща на дипломати от ЕС генералният директор на Главна дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен казала, че Комисията е посъветвала компаниите да не отварят сметка в рубли, но се спряла да нарече това нарушение на санкциите, казват трима запознати с дискусията. Тя добавила, че ако „Газпромбанк“ конвертира евро или долари в рубли, без компанията от ЕС изрично да поиска това, действието може да попадне извън правоприлагащата юрисдикция на Комисията, казват хората, присъствали на срещата.

Говорител на Комисията каза във вторник, че няма да „коментират подробностите от дискусиите със страните членки“.

Руското правителство заяви, че ще публикува пълен списък на чуждестранните компании, които са открили сметки в рубли в „Газпромбанк“ още тази седмица.

Междувременно, ето кратък списък на на това, което знаем досега.

Държави, отказали да изпълнят руския указ

Полската „PGNiG“: Компанията отхвърли метода на плащане в рубли на 12 април. Доставките бяха спрени на 27 април. Може да заведе дело за възстановяване на доставките по договор.

Българският „Булгаргаз“: Плащането е отказано. Доставките бяха спрени на 27 април.

Финландският „Gasum“: Финландското правителство отхвърли новия метод на плащане на 28 април. Доставките бяха спрени на 21 май.

Все още не са решили

Нидерландската „GasTerra“: Частично държавната компания отказа да коментира подробностите по своя договор с „Газпром“, но каза на 20 май, че липсата на яснота относно санкциите е „много досадна“ и принуждава компанията „постоянно да предприема всякакви сценарии под внимание.“ „GasTerra“ каза за POLITICO във вторник, че ситуацията все още е неясна. Правителството също така заяви, че не може да накаже никакви действия за откриване на сметка в рубли без ясно послание от Брюксел, че това нарушава санкциите. „Нидерландия поиска от Комисията да изясни насоките по отношение на сметките в рубли“, каза говорител на нидерланското Министерство на икономическите въпроси във вторник по имейл. „Необходима е повече яснота, преди да може да се осъществи прилагането на тази конкретна част.“

Държави, които продължават плащанията през руската „Газпромбанк“

Тези компании продължават да плащат и получават руски газ, но подробностите от тяхното споразумение с доставчика „Газпром“ — и дали са открили сметка в рубли — може да не са публични.

Унгарската „MVM“: „Ние плащаме в евро, „Газпромбанк“ конвертира еврото и тази сума се плаща на „Газпром“, каза унгарският външен министър Петер Сиярто на пресконференция на 11 април. Той добави, че нов договор за газ между дъщерното дружество на „MVM CEE Energy“ и Руският „Газпром Експорт“, подписан през септември, вече позволява плащания в алтернативна валута.

Германската „VNG“: „Ще платим сумата на фактурата, която ще продължи да бъде деноминирана в евро, по сметките в „Газпромбанк“ в съответствие с планираната процедура, така че навременното плащане към нашия доставчик да бъде осигурено от наша страна“, заявиха от компанията на 9 май. „Предполагаме също, че конвертирането в рубли няма да предизвика никакви затруднения… откриването на сметката премина напълно гладко“.

Германската „RWE“: „Ние сме готови за плащане в евро и открихме съответна сметка. Следователно действаме в съответствие с европейските и германските разпоредби“, каза говорител на компанията на 16 май.

Германската „Uniper“: „Uniper“ откри [сметка] в „Газпромбанк“ и по този начин направи договорености за съвместимо с договора плащане в евро към тази сметка в съответствие с новия механизъм за плащане“, каза председателят Клаус-Дитер Маубах на 18 май.

Френският „Engie“: „Engie“ е в преговори с „Газпром“ по отношение на руската молба за промяна на схемата за плащане за доставка на руски газ. Групата е предприела необходимите стъпки, за да бъде готова да изпълни задълженията си за плащане, стига да е в съответствие с европейската санкционна рамка“, каза компанията на 17 май.

Италианската „Eni“: „Eni“ започна процеса на откриване на две… сметки в „Газпромбанк“, като предпазна мярка (една в евро и втората в рубли)“, заяви компанията на 17 май.

Австрийската „OMV“: „Сега въведохме процес на плащане, отговарящ на санкциите, който гарантира, че доставките на газ могат да бъдат платени своевременно“, заяви компанията на 20 май.

Чешката „ЧЕЗ“: „Направихме плащането в евро в съответствие с препоръката на Европейската комисия. Няма да коментираме подробности“, каза говорител на „ЧЕЗ“ на 20 май.

„SPP“ на Словакия: „Словакия е платила априлската фактура в евро в съответствие с валидния договор въз основа на становището на ЕС, че такова плащане не е нарушение или заобикаляне на санкциите“, каза Министерството на икономиката на страната на 20 май. Министерството каза на POLITICO, че по-малка регионална газова компания също има договор с Газпром, който е запазен.

Словенската „Geoplin“: „Geoplin“ се договори с руския партньор за процедура на плащане, която е в съответствие с договора и в същото време в рамките на мерките и препоръките на институциите на ЕС“, каза директорът на компанията Ваня Ломбар пред словенската телевизия на 20 май.

Публикацията е на „Politico„, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук