заплата парламент, народно събрание

Народните представители днес гласуваха втората съдебна инстанция на спорните оценки за въздействието върху околната среда (ОВОС) да бъде върната за обектите от национално значение, но след 2024 година. Това означава, че дадена екооценка ще може да бъде обжалване не веднъж, а два пъти, само че след 1 юли 2024 година.

Това се случи с гласуване на промени в Закона за опазване на околната среда. Гласуването по конкретния въпрос касаеше параграф 8 от законопроект, внесен от МОСВ. Първоначалният му замисъл обаче претърпя обрат в пленарната зала заради направените редакционни предложения.

След промените в Закона за опазване на околната среда от 2017 година, за окончателни се приемаха решенията на първоинстанционния съд по жалби срещу становищата по екологичните оценки за обекти, определени с акт на Министерския съвет като обекти от национално значение със стратегическа важност.

Защо втората инстанция е важна?

С връщането на възможността такива екооценки да бъдат обжалвани и втори път, пред върховен съд, се смята, че гражданското общество и природозащитните организации биха имали по-голяма възможност за контрол върху спорни от гледна точка влиянието им върху природата обекти. Недоумение буди защо беше гласувано това да стане възможно едва след 1 юли 2024 година.

Законопроектът за измененията беше внесен от Министерски съвет на 3 декември 2021 година, а днес промените бяха гласувани на второ четене. В хода на дебатите в пленарна зала беше прието втората инстанция за подобни жалби да бъде Върховният административен съд, като предложение за това направи Мирослава Петрова от “Продължаваме промяната”. Предложението втората инстанция да се върне след 1 юли 2024 година дойде от Владислав Панев от “Демократична България”.

Министър Сандов е съгласен втората съдебна инстанция да се върне в „малко отложен период“

По време на дебатите Крум Зарков от БСП изрази мнение в подкрепа връщането на второинстанционния съдебен контрол върху големи проекти. Според него подобен контрол е знак за правова държава. “Как реализираме строг контрол в тази област, като спираме пътя на хората към съда?”, попита той, позовавайки се на написаното в коалиционното споразумение.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов присъстваше по време на дебата и гласуването. Той заяви следното: “Днес се гласува на второ четене много важен законопроект. Втората съдебна инстанция не е гаранция някакъв проект да се забави. Тя е гаранция за самата обективност за преценката на съда“, каза Сандов.

Министър Сандов обаче каза, че би се съгласил връщането на втората съдебна инстанция да се случи в „малко отложен период, за да я няма тази рязка промяна, а именно от 2024 година“.

Според “Възраждане” заради “зелените талибани” инвестиционните проекти у нас ще се бавят много. Това на практика означава, че те са против връщането на втората инстанция, за да няма забавяне в проектите.

“Това, което правите е загуба на време и е обидно за цялото общество и депутатите”, каза Александър Дунчев от “Продължаваме промяната”, който изрази мнение, че подкрепя връщането на второинстанционния контрол.

“Втората инстанция се маха, за да може някой да държи властта”, каза още той.

Как гласуваха депутатите?

Връщането на втората инстанция беше гласувано в цялост с предложените редакционни промени със 115 гласа “за”, при регистрирани 134 народни представители. Това означава, че за обектите с национално значение ще можем да разчитаме на отсъждането на Върховния административен съд, но след 1 юли 2024 година.

Гласуването на промените в Закона за опазване на околната среда в цялост.
  • „Продължаваме промяната“ имат 67 депутата. От тях 58 гласуваха „за“, четирима се въздържаха, петима не гласуваха;
  • ГЕРБ/СДС не гласуваха;
  • ДПС имат 34 места в парламента. Девет души гласуваха „въздържал се“, 25 не гласуваха;
  • БСП имат 26 депутати. От тях 22 гласуваха „за“, 1 – „против“, трима не гласуваха;
  • „Има такъв народ“ имат 25 места. 22 гласуваха „за“, трима не гласуваха;
  • „Демократична България“ имат още 16 места. 13 депутати гласуваха „за“, трима не участваха в гласуването;
  • „Възраждане“ имат 13 депутати. 11 от тях гласуваха „против“, двама не гласуваха.

Реакцията на гражданското обещество

Граждански организации вече призовоха за президентско вето над поправките. “Десен форум например, нарекоха поправката “срамна”.

“Депутати-демократи” първо внасят предложения, идентични с тези на ДПС и ГЕРБ за запазване на промените им по модела “джипка” от 2017 г., след което опраскват двуинстанционния контрол на екооценки, записвайки в закона, че до 2024 г. ще си караме както досега…”, казва адв. Петър Славов.

Още преди гласуването днес, Инициатива “Правосъдие за всеки” настоя за възстановяване на съдебния контрол от Върховния административен съд по обжалванията на екооценките на големите инвестиционни и инфраструктурни проекти. ИПВ реагираха след като депутати от “Демократична България” предложиха в Комисията по околна среда отмяна на втората съдебна инстанция при спорни оценки за въздействието върху околната среда с цел да не се бави реализирането на инфраструктурните „обекти с национално значение или стратегическа важност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук