Мигранти, бежанци, Гърция, граница убежище

Българските власти се отнасят добре с украинските бежанци, но отношението им към афганистанци и други търсещи убежище на границата им е жестоко, казват от неправителствената организация „Хюман Райтс Уоч“.

Българските власти бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета срещу афганистанци, мигранти и други хора, търсещи убежище, след което ги връщат обратно в Турция. Това казва неправителствената организация „Хюман Райтс Уоч“, чиято работа е посветена на съблюдаването спазват ли се човешките права по света. „Хюман Райтс Уотч“ е базирана в Ню Йорк, а една от темите, които внимателно следи, е отношението към бежанците в Европа.

„Във време, когато българските власти посрещат украински бежанци, предоставяйки им информация за временна закрила и живот в България, същите власти се отнасят жестоко с афганистанци и други търсещи убежище на границата им“, казва се в публикация на сайта на организацията. „Българските власти следва да проявят същото разбиране и достойно отношение към всички лица, търсещи убежище, каквото проявяват към украинците“, казват от от неправителствената организация в публикация относно България, публикувана по-рано днес.

Какво се казва в докладите за близките до нас държави?

„Хюман Райтс Уотч“ критикува Турция, че не успява да защити в достатъчно голяма степен жертвите на домашно насилие. Въпреки че полицията и съдилищата издават нарастващ брой ограничителни заповеди, предназначени да защитят жените и да прекъснат цикъла на насилие, Турция не се справя с проблема, се твърди в доклад, посветен на въпроса.

В доклада на „Хюман Райтс Уотч“ за Молдова, виждаме констацията, че украинските бежанци от ромски произход са подложени на сегрегация. Молдовските власти умишлено настаняват повечето ромски бежанци отделно от останалите хора, бягащи от войната в Украйна, по начин, който представлява неравно и дискриминационно третиране, казват от неправителствената организация.

„Хюман Райтс Уотч“ съобщават за лошо отношение към афганистанските бежанци и в Гърция, разказват за побоища и насилствено връщане обратно към Турция. В последната публикация по темата (от 7 април 2022 г.) се казва, че Гърция използва мигрантите, за да вършат работа, която организацията нарича „черна работа“ – дейности, които никой друг не иска да извършва.

Какво още се казва за България?

„Българските власти брутално и безцеремонно връщат мигранти и търсещи убежище през сухоземната граница с Турция“, казва Мишел Рандава, отговорник по правата на бежанците и мигрантите в „Хюман Райтс Уотч“. „Европейският съюз следва да гарантира, че България незабавно ще спре незаконните и нечовечни принудителни връщания по границите си и ще даде достъп на търсещите убежище до справедлива процедура“, допълва тя.

Какво казва европейската съдебна практика?

„Хюман Райтс Уотч“ посочва, че през юли 2021 година Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) единодушно решил, че българското правителство е нарушило чл. 3 и 13 от Европейската конвенция за правата на човека, които се отнасят до забрана на изтезанията и на нечовешкото, унизително отношение и до правото на справедлив процес. Конкретното нарушение касае връщането на турски журналист в Турция през 2016 година, когато бе направен т. нар. опит за преврат срещу турския президент Ердоган. Смята се, че журналистът е бягал от политически репресии в държавата си, но е бил върнат обратно в Турция без оценка на риска за него и без възможност да се оспорва изгонването му.

Разказите на пострадали

Между ноември 2021 г. и април 2022 г. „Хюман Райтс Уотч“ интервюирали 15 афганистански мъже. Те разказват, че са станали жертва на 19 принудителни връщания от България в Турция. Седемнадесет са се случили между октомври и април, и две през лятото на 2021 г.

Четиринадесет от интервюираните 15 мъже съобщават, че са били бити от българска полиция или от мъже, които смятат за български полицаи, докато са били задържани на българска територия и/или в хода на принудителното им връщане в Турция. Десет от мъжете казват, че българските власти са откраднали вещите им и са взели дрехите им, често оставяйки ги без обувки, само по бельо и тениски, дори при минусови температури.

Единственият мъж, който не съобщи да е бил бит, е пътувал със съпругата си и трите си деца, когато е бил задържан. Той казва, че са били директно отведени на границата.

Дванадесет човека съобщават, че българската полиция е използвала полицейски кучета при първата си среща с тях. Пет казват, че полицейско куче е ухапало тях или друг човек в групата им в момент, когато не са се движели.

„Имаше човек (в нашата група), който започна да говори български…”, разказва мъж, който е преминал границата с група от 25 човека през март или април 2022 година. “Той е работил в България в продължение на три или четири години и така знае езика. Полицията му задаваше въпроси, след това пуснаха кучето. Той ги молеше на български да спрат кучето. Видяхме как кучето го хапе, ръцете му кървяха… след атаката полицията продължи да го плаши с кучето. Държаха кучето на каишка и се преструваха, че ще го пуснат”, разказва още мъжът пред експертите на „Хюман Райтс Уотч“.

Дванадесет от интервюираните мъже казват, че след като ги е задържала, полицията ги е завела директно на границата. Трима казват, че полицията ги е отвела в място за задържане, където са прекарали между 24 и 72 часа, преди да бъдат върнати на границата. Властите не са предоставили възможност на никого от тях да поиска убежище, се твърди с публикацията.

Нито един от тримата мъже, които са били задържани в арест преди да бъдат принудително върнати в Турция, не е имал достъп до преводач и не е бил интервюиран, докато е бил в ареста. Двама от тях казват, че са им били взети отпечатъци, но не са били снимани. Трети е бил сниман, но без да му бъдат взети отпечатъци.

Знае ли МВР за данните на „Хюман Райтс Уотч“?

„Хюман Райтс Уотч“ съобщават, че са изпратили писмо до българското Министерство на вътрешните работи с данните от интервютата. Писмото е изпратено на 28 април т.г. Не са получили отговор.

На 15 март т.г. „Хюман Райтс Уотч“ се свързвали с изпълнителния директор на Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) – Фабрис Легери. На 11 април Frontex заявяват, че “всички служители на реда, които участват в оперативните дейности на агенцията, трябва да следват Кодекса за поведение на Frontex”. Същият изпълнителен директор на агенцията подава оставка в края на април, когато Европейската служба за борба с измамите (OLAF) приключи разследването си по твърдения, че служители на Frontex, включително самият Легери, са прикрили информация, че мигранти са били принудително връщани от сухопътните и морските граници на Гърция към Турция. Пълният доклад от разследването все още не е публичен.

„България следва незабавно да спре принудителните връщания от територията си, да държи отговорни длъжностните лица, които малтретират мигранти, да гарантира справедливо отношение и да осигури достъп до процедурите за предоставяне на убежище за всички, които търсят такова“, заявяват „Хюман Райтс Уотч“ и настояват европейските институции и държавите членки да държат България отговорна за злоупотребите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук