Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин.

Какво се случва в Руската федерация и работят ли икономическите санкции, налочени след началото на войната срещу Украйна. 

ДЕБАТИ.БГ правим преглед на издания, базирани на територията на Руската федерация:

Руското филмово разпространение – на ръба на унищожение

Заради войната руското филмово разпространение е на ръба на унищожение. Проблеми има дори със суровините за пуканки, пише руското независимо издание “Медуза”.

След 24 февруари най-големите холивудски филмови студия отказват да прожектират своите блокбъстъри в Русия. Не се знае кога и как ще се върнат отново на родния пазар. Без филмови комикси на “Marvel” и “DC”, анимационни филми на “Дисни” и екшън филми „Бързи и яростни“, половината руски кина са застрашени от затваряне до края на годината, пише “Медуза”.

Пет големи холивудски студия отказаха да работят с Русия: Universal Pictures, Warner Bros., Walt Disney Pictures, Sony Pictures и Paramount Pictures. Студиата напуснаха Русия не само в знак на протест срещу военните действия в Украйна, но и заради изключването на Русия от платежната система SWIFT, което значи, че не биха могли да получат плащания за излъчването на продукцията им.

Досега нито едно от големите световни филмови студия не е обявило официално дата на връщане в Русия. Предполага се, че това няма да стане преди края на горещата фаза на войната в Украйна.

Без големи холивудски премиери, руското киноразпространение търпи огромни загуби и е малко вероятно да продължи дълго без държавна подкрепа. След избухването на военните действия руските филми станаха лидери в боксофиса. През 2021 година, когато кината все още работеха, тези филми дори нямаше да влязат в топ 30 на най-касовите филми на годината.

Печалбите продължават да падат. През февруари руските кина спечелиха с 40% по-малко от януари. През март боксофисът беше с 28% по-нисък от февруари, а март показа най-лошия боксофис от десет години. През април 2022 година печалбите са с 56% по-малко, отколкото през април 2021 година.

Роман Исаев, генерален директор на руския офис на медийна компания за измерване и анализи Comscore, на 22 март нарече ситуацията „катастрофална“ и „смъртоносна за руската филмова индустрия“. Кинотеатрите няма да оцелеят без големи студийни проекти и държавна помощ, каза той. Той прогнозира, че повечето кина ще затворят до края на лятото.

Тесният репертоар не е единственият проблем, пред който са изправени кината.

Цената на лампите и компонентите за проектори се е увеличила с около 80%. Доставката на филмово оборудване, което се произвежда предимно от американски фирми, е спряно. Дори суровината за пуканки може да бъде проблематична, а храната е основен източник на доходи за киносалона.

В разговор с „Медуза“ Кирил Ховански, директор на московското кино „Пионер“, отбеляза, че все пак „ситуацията с оборудването на киното изглежда малко по-оптимистично, отколкото със съдържанието“ в кината, тъй като „се появиха нови логистични решения“.

Повече от една трета от кината в страната са затворени към 18 април, се казва в съобщение на Асоциацията на собствениците на киносалони. Асоциацията прогнозира, че без държавна подкрепа кината ще генерират обща загуба от поне 11,1 милиарда рубли до края на годината. Това ще доведе до затваряне на поне половината кина. В изявлението се отбелязва, че дори при липса на конкуренти от Холивуд, руските режисьори няма да могат да компенсират хонорарите си в краткосрочен план.

Междувременно “Медуза” съобщава, че в руските кина вече се провеждат незаконни прожекции на западни филми. В момента законът забранява публичното показване на пиратско съдържание, но събитието може да се счита за непублично, ако е частно или безплатно.

В Русия цената на солта рязко се повиши

В Русия през април и март цената на солта се повиши рязко, като поскъпването на този продукт беше най-голямото от 2006 г. насам, пише руската медийна група със седалище в Москва РБК.

През март цените на солта се повишили с 23% спрямо същия месец на 2021 година, през април – с почти 32%. Ако през февруари средната цена на килограм била 14,9 рубли, то през април цената вече е 18,3 рубли.

Министерството на промишлеността и търговията обяснява покачването на цените с повишеното търсене на стоки за дълготрайна употреба, което се наблюдава от началото на войната.

Последното толкова рязко поскъпване на солта било през февруари 2006 година – тогава цените на продукта се повишили с 58% на фона на слуховете за спиране на доставките на украинска сол поради конфликтът за цените на газа.

Към момента Русия внася сол основно от Беларус и Казахстан.

В Чечения отвличат мъже и ги пращат “доброволци” в Украйна

Няколко чеченски правозащитни организации и блогъри разказаха за жителите на Чечения, които са отвлечени, за да бъдат изпратени като „доброволци“ във войната срещу Украйна. Според тях изборът не е лесен: или подписваш договор и отиваш да убиваш, или рискуваш да прекараш неопределено време в „тайни“ затвори, съобщава “Кавказ.Реалии”.

„Говорим за десетки хора. Пишат ни с голямо недоверие, анонимно, опитват се по всякакъв начин да не се идентифицират, трият кореспонденция. Има хора, които познаваме лично, които също са се сблъскали с този проблем. Виждайки безнадеждността от ситуацията и осъзнавайки, че ще трябва да отидат в Украйна, те питат как могат да преминат на страната на чеченския батальон на “Шейх Мансур“, казват от Чеченската правозащитна асоциация „Вайфонд“. Батальонът “Шейх Мансур” е чеченско подразделения, което се бие срещу руснаците и подкрепяните от тях сепаратисти.

Представителят на сдружението уточнява, че сред принудените да стават „доброволци“ има хора с увреждания, както и такива, които нямат нищо общо с държавни или правоохранителни органи. Има и държавни служители, които са били длъжни да подпишат заявление за влизане в „доброволците“, но засега не се изпращат на фронта, а се държат в запас.

Валентина Мелникова от Комитета на войнишките майки разказва пред „Медуза“, че от началото на войната дори най-елементарните права на руските военни и техните роднини са постоянно нарушавани. Войниците, които не искат да се бият, са принудени да подписват договори и принудително изпращани в зоната на военни действия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук