Стево Пендаровски
На снимката: Стево Пендаровски

В Северна Македония има консенсус между управляващи и опозиция за това българите да бъдат включени в конституцията на страната. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в интервю за Франко Егро от „Евронюз Албания“.

„Вярвате или не, това е едно от малкото неща, около които управляващи и опозиция се обединяват във вътрешно политически план. Това е една от темите, по които всички партии в парламента са единодушни. Защо да не включим българите в конституцията си? Но искаме това да бъде обвързано с краен срок. Искаме гаранция, че това ще бъде последното искане, касаещо българското малцинство в Северна Македония.”

Пендаровски се опасява, че ако няма гаранция не се знае колко още искания ще предяви България към Северна Македония. Предишната позиция на македонците беше, че конституционната промяна отнема много време, поради което те предлагаха първо да започнат преговорите, а чак след това да се работи по нея. От думите на президента изглежда, че това по-скоро е някакъв вид залог.

В противовес на всички твърдения, че Петков е сключил задкулисна договорка, Пендаровски заяви, че до този момент не вижда значителна промяна в българското поведение.

„Въпреки всичко, което се случва в Европа, въпреки заплахите за единството на Европа, българската позиция е все още тежка.”

Пендаровски заяви, че очаква решението през юни, но той самият оценява възможността РСМ да започне преговори тогава на по-малко от 50%.

Попитан коя ситуация е по-сложна – с Гърция или с България, македонският президент заяви без колебание, че това е България, тъй като никой от южната ни съседка не е оспорвал произхода и идентичността на македонците.

Според президента на Северна Македония няма нито един случай в историята на Европа, в който една държава принуждава друга държава да приеме нейния прочит на историята.

Той отново призовава дискусиите за историята да бъдат водени в историческото поле от историците на двете страни, а междувременно да започнат преговорите с ЕС.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук